Studentu prasmju novērtējums informācijas meklēšanā datubāzēs - Pilipjonoka, Natālija (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbā „Studentu prasmju novērtējums informācijas meklēšanā datubāzēs” tika veikts pētījums par to, vai studenti izmanto pieejamās datubāzes un vai studentiem ir nepieciešamās informācijas meklēšanas iemaņas. Pētījuma mērķis bija noskaidrot Latvijas Universitātes un Laufboro Universitātes studentu informācijas meklēšanas prasmju līmeni. Galvenā uzmanība tika vērta uz to, ka tiešsaistes datubāzes netiek pietiekami izmantotas studiju procesā. Pētījumā tika noskaidroti tie faktori, kas ietekmē datubāžu izmantošanu un kas apgrūtina informācijas meklēšanu datubāzēs. Rezultātā tika veikts datubāžu raksturojums, tika analizētas informācijas meklēšanas iespējas, kā arī tika veikta aptauja Laufboro un Latvijas Universitātes studentu vidū. Tika secināts, ka studenti nezina par iespējām, ko piedāvā datubāzes. Visbiežāk informācijas meklēšanas procesu apgrūtina tas, ka studentiem ir nepietiekamās svešvalodu zināšanas, ir pieredzes trūkums, kā arī trūkst instrukcijas un norādes. Bibliotekāriem un mācībspēkiem ir vairāk jāpopularizē datubāzes, jārīko apmācības, kā arī ir jāizstrādā informatīvie materiāli par datubāzēm, kas būtu pieejami gan tradicionālajā, gan elektroniskajā veidā. Pētījuma gaitā tika pierādītas izvirzītās hipotēzes, ka studentu informācijas meklēšanas prasmes datubāzēs ir jāpilnveido un ka informācija par pieejamām tiešsaistes datubāzēm ir vairāk jāpopularizē studentu vidū.

The bachelor work „Evaluation of Students’ Information Searching Skills in Databases” gives information about accessible online databases and students information searching skills. A research purpose is to find out level of ability of information searching of students in the University of Latvia and Loughborough University. Main attention was point on that online databases does not enough used in the process of studies. The bachelor work contains factors which influence on the databases usage and which hamper information searching in databases. Also it contains description of databases, possibilities of information searching and in the middle of students in University of Latvia and Loughborough University. The research consists information, that students did not know all possibilities which databases offer. More frequent in all the process of information searching is hampered by that students have insufficient knowledge of foreign languages, there is the lack of experience, instrucions and refences miss also. Librarians and lecturers need to popularizē datbazes, arrange teaching, in addition, they need to producē informative materiāls about databases which would be accessible in both ways – traditional and in electronic way. In conclusion, students need to improve their information searching skills, it will perfect process of studies and their knowledges.
Evaluation of Students’ Information Searching Skills in Databases
Keywords: Komunikācijas zinātne