Partijas “Latvija pirmajā vietā” reliģiskā retorika 14. Saeimas pirmsvēlēšanu aģitācijas periodā - Astrātova, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Reliģiskā retorika tiek izmantota politisko vēlēšanu kampaņās un aģitācijās dažādās valstīs un laika periodos. Konkrētie reliģiskās retorikas izmantošanas veidi var atšķirties atkarībā no kultūras, politiskā un reliģiskā konteksta sabiedrībā. Reliģiskā retorika politikā var tikt uzskatīta par pievilcīgu un vēlamu, lai piesaistītu politiskajam spēkam sekotājus, balsis un iespējams pat finansiālu atbalstu. Tādēļ pētījuma mērķis ir atklāt un analizēt Latvijā nesen notikušās 14. Saeimas vēlēšanās kandidējušās partijas “Latvija Pirmajā vietā” kandidātu pirmsvēlēšanu aģitācijas periodā izmantotos reliģiskos izteikumus un lietoto retoriku, lai norādītu uz to, ka reliģiski izteikumi partiju aģitāciju kampaņās spēlē nozīmīgu lomu. Pētījuma uzdevumos ietilpst Saeimas vēlēšanu sistēmas uzbūves Latvijā un vēlēšanu aģitācijas normatīvo regulējumu skaidrojums, partijas “Latvija Pirmajā Vietā” vēlēšanu programmu, statūtu, rezolūciju, nostāju būtiskākajos jautājumos, publikāciju mājaslapā, sociālajos tīklos un medijos izpēte, kā arī pirmsvēlēšanu periodā notiekošā izzināšana, aplūkojot dažādas intervijas, diskusijas, televīzijas raidījumus. Rezultātā tiek analizēti partijas kandidātu reliģiskie izteikumi vēlēšanu aģitācijas periodā un izvērtēta to nepieciešamība vēlēšanu aģitācijā. Pētījuma gaitā tiek apstiprināta darbā izvirzītā tēze- Latvijas Valsts 14. Saeimas vēlēšanu laikā partijas “Latvija Pirmajā vietā” kandidāti apzināti un mērķtiecīgi izmantoja reliģiskus izteikumus, tai skaitā evaņģelikāļu teoloģiju savās aģitāciju kampaņās, lai sekmētu vēlētāju balsu iegūšanu un veicinātu partijas popularitāti kristīgās sabiedrības vidū.

Religious rhetoric is used in political election campaigns and agitation in various countries and time periods. The specific ways in which religious rhetoric is utilized can vary depending on the cultural, political, and religious context of the society. Religious rhetoric in politics can be seen as attractive and desirable to attract followers, secure votes, and potentially gain financial support for political powers. Therefore, the aim of the study is to uncover and analyze the religious expressions and rhetoric used by candidates of the “Latvija Pirmajā vietā” party during the pre-election agitation period in the recent 14th Saeima (Parliament) elections in Latvia. The study tasks include an explanation of the Latvian political election system and regulatory framework for election agitation, examination of the party's election program, statutes, resolutions, and positions on key issues, as well as research on publications on their website, social networks, and media during the pre-election period. Additionally, various interviews, discussions, and television programs during the pre-election period are explored. As a result, the religious expressions used by the party's candidates during the election agitation period are analyzed, and their significance in election agitation is evaluated. The study confirms the thesis that candidates of the “Latvija Pirmajā vietā” party in the 14th Saeima elections in Latvia consciously and purposefully used religious expressions, including evangelical theology, in their agitation campaigns to promote gaining voter support and enhance the party's popularity among the Christian community.
Religious Rhetoric of the 'Latvija Pirmajā vietā' Party in the Pre-Election Agitation Period of the 14th Saeima
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; vēlēšanu aģitācija; reliģisks izteikums; reliģiska retorika; evaņģelikāļu teoloģija; partija “Latvija Pirmajā vietā