Komercbanku pasīvās operācijas - Istrankina, Žanna (Latvijas Universitāte, 2011)
Darba mērķis: pamatojoties uz zinātnisko literatūru, normatīvo aktu izpēti un statistisko datu analīzi, veikt komercbanku pasīvo operāciju teorētisko un Latvijas komercbanku sistēmas praktisko analīzi, kā arī uz iegūto datu pamata izdarīt secinājumus par banku pasīvajām operācijām, kā arī izstrādāt priekšlikumus resursu piesaistīšanas stratēģijām. Darbs sastāv no trijām daļām. Pirmajā nodaļā „Komercbanku pasīvo operāciju raksturojums” tiek aplūkoti pasīvo operāciju teorētiskie aspekti, pasīvo resursu avoti, pamatformas, tiek izanalizēti bankas pašu un piesaistītie resursi, pašu kapitāla sadalījums, funkcijas, pietiekamība. Šajā nodaļā tiek izanalizēti piesaistītie resursi-noguldījumi, starpbanku kredīti, akciju emisija. Tiek apskatīta arī noguldījuma fonda darbība, kā arī tiek apskatīti resursu izvēles faktori. Otrajā nodaļā „Latvijas banku sistēmas pasīvu analīze laikā no 2005. gadam līdz 2009.gadam „ tiek apskatītas banku pasīvu izmaiņas analizējamā laika posmā pēc pieejamiem statistikas datiem, kā arī sīkāk tiek apskatīts starpbanku kredīts, tā īpatnības, kā arī apjoma izmaiņas komercbanku pasīvos. Trešajā nodaļā „Latvijas banku sistēmas noguldījumu analīze laikā no 2005. gada līdz 2009. gadam” tiek sniegta Latvijas komercbanku sistēmas noguldījumu portfeļa analīze, kur tiek analizēti noguldījumu portfeļa izmaiņas pēc veidiem, termiņiem, noguldītāju valstiskās piederības, valūtām. Pētījuma rezultātā tika sasniegts uzstādītais mērķis, tika izpētīta Latvijas komercbanku pasīvo operāciju izmaiņas un uz šīs analīzes pamata tika izdarīti secinājumi un izvirzīti priekšlikumi.

Diploma work`s purpose: Accomplish theoretical analysis of Commercial banks' passive operations and practical system analysis of Commercial banks' in Latvia on the basis of scientific literature, research of normative acts and statistical data analysis, as well as make conclusion about banks' passive operations and develop propositions for outside resources strategy. Diploma work`s consist from three parts. In first part "Banks' passive operations characterization" - in this part banks' passive operations theoretical aspects , passive resources sources, basic forms(shapes), banks' own and outside resources, own capital's division, functions, sufficiency are analyzed as well as analyzing outside resources attraction such as deposits, interbank's loans, issue of shares. Deposit funds activity and resources choice factors are examined also. In the second part " Analysis of banking system in Latvia in period of time from year 2005 till year 2009" bank’s passive's changes in analyzable period of time on the basis of available statistical data are analyzed, as well as interbank's loans, it's specific character and changes in amount of Commercial banks' passives. In the third part "Deposit characterization of banking system in Latvia in period of time between years 2005 and 2009" in this part Latvia's Commercial banking system deposit portfolio is analyzed, where changes of deposit portfolio are analyzed by the terms, currency, national belonging and deposit type. In the result of research the related topic was achieved, system of Commercial banks in Latvia was analysed and conclusions and suggestions (propositions) were made on the basis of this analysis.
Banking inactive operations
Keywords: Vadībzinātne