Patvēruma meklētāju plūsmas ietekme uz Eiropas Savienības pieņemtajiem lēmumiem - Dimzule, Inta (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba tēma „ Patvēruma meklētāju plūsmas ietekme uz Eiropas Savienības pieņemtajiem lēmumiem”. Tēma ir svarīga vairāku iemeslu dēļ: Sīrijas bēgļu krīze ir radījusi acīmredzamu nevienprātību ES iekšienē; lai gan vairāk analizēta ierobežojošu politiku ietekme uz patvēruma meklētāju pieteikumu samazinājumu, mazāk uzmanības pievērsts tam, kā un vai patvēruma meklētāju plūsmas ietekmē patvēruma un migrācijas politikas; ES ir organizācija, kas kā vienu no svarīgiem mērķiem uztur cilvēktiesības un to izplatīšanu – tas liek jautāt, vai patvēruma meklētāju plūsmas šo mērķi nav mainījušas. Darba rezultātā tika noskaidrots, ka ES vērtības pēdējo 25 gadu laikā ir mainījušās no atvērtākas patvēruma un migrācijas politikas uz noslēgtāku un vērstu uz stingru robežu kontroli, tomēr nepastāv korelācija starp bēgļu krīzēm un krasu vērtību maiņu, tā notikusi pakāpeniski. Atslēgvārdi: patvēruma meklētāji, konstruktīvisms, ES patvēruma un migrācijas politika, bēgļi, ES kopējās vērtības.

Master thesis „Influence of asylum seeker flow on European Union decision-making”. The issue is important for many reasons: The Syrian refugee crisis has caused an obvious dissent within the EU; there has been some analysis about influence of tightening policy on reduced asylum claims, but considerably less attention has been laid on how and if flows of asylum seekers influence decision-making; EU is an organization that promotes human rights - therefore it is important to analyse if asylum seekers’ flows have not influenced promotion of these values. The conclusion is that the EU values have changed during the last 25 years – from more open to more closed asylum and migration policy, but there is no apparent correlation between the asylum crisis and sharp value changes. Key words: asylum seekers, constructivism, EU asylum and migration policy, EU common values.
Influence of asylum seeker flow on European Union decision-making
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); patvēruma meklētāji; konstruktīvisms; ES patvēruma un migrācijas politika; ES kopējās vērtības