Imidazolija sāļu ietekme dažās kondensācijas reakcijās - Ozola, Amanda (Latvijas Universitāte, 2017)
Imidazolija sāļu uzbūves ietekme dažās kondensācijas reakcijās. Ozola A., darba vadītājs Dr.h.ķīm., prof. Zicmanis A. Maģistra darbs, 57 lappuses, 7 attēli, 10 tabulas, 76 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. Darba literatūras apskats satur vispārīgu informāciju par jonu šķidrumiem, to analīzēm, kā arī pieejamos literatūras datus par to izmantošanu kondensācijas reakcijās. Darbā veiktas pētījumam nepieciešamo jonu šķidrumu sintēzes un to raksturošana. Pētījumā mēģināts noskaidrot jonu šķidrumu anjonu veida, katjonu hidrofīluma, katjona spējas veidot ūdeņraža saites un iespējamās reaģentu π-π sadarbības ar pētītās reakcijas pārejas stāvokli ietekmi aromātiskā benzaldehīda Knēvenāgela kondensācijas reakcijā ar etilcianoacetātu. JONU ŠĶIDRUMI, SINTĒZE, RAKSTUROŠANA, KNĒVENĀGELA KONDENSĀCIJA

The influence of the structure of imidazolium salts on some condensation reactions. Ozola A., supervisor Dr.habil.chem., prof. Zicmanis A. Master thesis 57 pages, 7 figures, 10 tables, 76 references, 1 appendix . In Latvian. The literature review of the work contains general information about ionic liquids, their analyses, as well as available literature data about their application in condensation reactions. Syntheses and characterizations of the necessary ionic liquids are made in the work. An attempt is made in the investigation to clarify the effect of the type of anion, the hydrophilicity, the possibility to form hydrogen bonds and the possible π-π interaction of cations of the ionic liquids with the rate determining transition state in the Knoevenagel condensation reaction of aromatic benzaldehyde with ethyl cyanoacetate. IONIC LIQUIDS, SYNTHESIS, CHARACTERIZATION, KNOEVENAGEL CONDENSATION
The influence of the structure of imidazolium salts on some condensation reactions
Keywords: Ķīmija; JONU ŠĶIDRUMI; SINTĒZE; RAKSTUROŠANA; KNĒVENĀGELA KONDENSĀCIJA