Latviešu tradicionālā tautastērpa darināšanas un valkāšanas pieredze 21. gadsimtā: rekonstrukcija un jauninājumi - Melngārša, Marija (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbā “Latviešu tradicionālā tautastērpa darināšanas un valkāšanas pieredze 21. gadsimtā: rekonstrukcija un jauninājumi” tiek pētīta un analizēta tradicionālo tautastērpu rekonstrukcijas, jauninājumu un stilizācijas problemātika 21. gadsimtā. Darba tēma izvēlēta, pamatojoties uz pētniecisko interesi par tradicionālajiem tautastērpiem, tos darinot un valkājot. Tautastērps ir viens no svarīgākajiem latviešu nacionālās pašapziņas veidošanas un pašizteikšanās līdzekļiem 21. gadsimtā. Darba mērķis ir izpētīt latviešu tradicionālā tautastērpa darināšanas un valkāšanas tradīcijas 21. gadsimtā, kā arī izvirzīt priekšlikumus tradicionālā tautastērpa komplektēšanai nākotnē, aicinot saglabāt latvisko identitāti. Mērķa sasniegšanai tika izvirzīti uzdevumi – apskatīt līdzšinējos pētījumus par latviešu tradicionālo tautastērpu un izzināt, kā veidojies latviešu tradicionālo tautastērps. Izpētīt tautastērpa rekonstrukcijas un iepriekšējos gadsimtos ieviesušās stilizācijas un jauninājumus. Pētījuma gaitā ar anketu starpniecību tika aptaujāti latviešu tautastērpu darinātāji un valkātāji, izpētīti un analizēti aptaujas rezultāti, kā arī noskaidrots, vai un kā ir mainījies tautastērps, un tā valkāšanas ieradumi 21. gadsimtā. Tiks izpētītas un secinātas, kādas zināšanas un prasmes tiek pārmantotas darinot un nēsājot tautastērpus. Pētījumā izmantota novērojuma metode, kā rezultātā ir novērotas dažādas tradicionālo tautastērpu valkāšanas tradīcijas. Pētot un lasot iepriekš veiktos pētījumus tika izmantota deskriptīvā un analītiskā metode. Lai izpētītu kā tiek nēsāti tautastērpi, tika izmantota salīdzinošā metode. Tika izmantota kvantitatīvā aptaujas metode un kvalitatīvā metode – daļēji strukturētās intervijas. Pētījums uzrāda dažādu tautastērpu darinātāju un nēsātāju mērķi saglabāt tautastērpa vēsturisko, tradicionālo dizainu un vēstījumu, gan vēlmi pielāgot tā stilu un dizainu atbilstošāku izpratnei par apģērba valkāšanu mūsdienās. Latviešu tradicionālais tautastērps dod iespēju latvisko identitāti nest pasaulē. Mūsu tautastērpi ir Latvijas patriotisms un skaistums, mūsu mantojums. Tautastērps ir tas, kas cilvēkiem dod sajust savas dzimtas saknes un senču garu svētību tuvojoties Latvijas simtgadei 2018.gadā.

The objective of diploma paper “Experience of creation and wearing of Latvian Traditional Costume in 21st century: reconstruction and innovation” was to explore and analize problems of reconstruction, innovation and stilization of traditional folk costume in 21st century. The theme of diploma paper is selected by interest on folk costumes by making and wearing it. The folk costume is one of the most important mean of latvian national self-awareness and self-expresion in 21st century. The objective of diploma paper is to explore traditions of making and wearing of folk costume in 21st century and to put forward proposals of making and wearing the folk costumes in future by apealing to save latvian identity. To reach the objective were raise the tasks – look at the previous exploring of latvian national folk costume and find out how it formed. Explore the reconstructions, innovations and stilizations of folk costume in previous centuries. During the research were interwieved makers and wearers of folk costumes by survey. Explored and analized the results of survey, found out how the folk costume is changed and found out the habits of wearing it in the 21st century. There were explored and concluded what kind of knowledges and skills are reinherit to make and wear the folk costume. During research was used observation method and was observed the traditions of wearing of folk costume. Making research and reading previous reserches was used descriptive and analitic methods. To research how the folk costume is wearing used comparative method. The quantitative and qualitative survey method was used – semi-structured interviews. The research shows the objective of different makers and wearers of folk costumes to save the historical and traditional design and message. Desire to adapt it style and design to make it more suitable for wearing in nowadays. Latvian national folk costume gives chance to bring the latvian identity in the world. Our folk costumes are patriotism and beauty of Latvia, our heritage. The folk costume gives to feel the family roots and blessing of ancestral spirits when one hundred ancestery of Latvia is coming in 2018.
Experience of creation and wearing of Latvian Traditional Costume in 21st century: reconstruction and innovation
Keywords: Filoloģija; etnogrāfija; tradicionālais tautastērps; tautiskais tērps; traditional skills; rokdarbi