Eifēmismu izmantošana dzimumorientētos Latvijas žurnālos krievu valodā - Aprinceva, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbs ir veltīts eifēmismu daudzpusīgam salīdzinājumam starp Latvijas krievvalodīgajiem sieviešu un vīriešu izdevumiem "Lilit" un "Patron", dažādos to publicēšanas periodos. Autore salīdzina semantisku, tematisku un funkcionālu eifēmismu lietojumu augstākminētajos žurnālos, dažādos laika periodos, atklājot dzimuma atšķirību ietekmes faktorus. Pētījums ļāva identificēt un salīdzināt eifēmismu prioritārās jomas, kurās bija nepieciešams aizstāt vārdu vai izteicienu tiešu aprakstu, kā arī raksturot specifiskas eifēmisma grupas semantiskā aspektā. Autores pētījuma rezultātā tika pamatots eifēmismu pārsvars sieviešu žurnālos, tāpat tika piedāvāti argumenti, kas paplašina termina "eifēmisms" tradicionālo traktējumu. Pētījums var būt interesants valodniekiem, kuri specializējas leksikoloģijā, sociolingvistikā, medialingvistikā, kā arī visus, kurus interesē šī joma.

The author compares the use of semantic, thematic and functional euphemisms in above - mentioned journals in different time periods, revealing gender differences between them. The study made it possible to identify and compare the priority areas of euphemisms, which required the replacement of the direct description of words or expressions, as well as to describe specific groups of euphemisms in semantic terms. As a result of the author's research, the predominance of euphemisms in women's magazines was substantiated, as well as the arguments that expand the traditional interpretation of the term "euphemism" were offered. The study may be of interest to linguists specializing in lexicology, sociolinguistics, media linguistics, as well as to anyone interested in the field.
The Use of Euphemisms in Gender-Oriented Latvian Magazines in the Russian Language
Keywords: Valodniecība; эвфемизмы; глянцевый журнал; функциональная семантика; гендерно-ориентированный контент