Viltus ziņu atpazīšanas prasme cilvēkiem vecuma kategorijā 50+ gadi - Vilce, Normunds (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs ‘’Viltus ziņu atpazīšanas prasme cilvēkiem vecuma kategorijā 50+ gadi’’ ir izstrādāts ar mērķi noskaidrot šo cilvēku spējas atpazīt ar nodomu veidotu nepatiesu saturu no patiesa ziņu veidota materiāla. Bakalaura darbu veido trīs galvenās daļas. Darba teorētiskajā daļā tiek apskatīta literatūra par viltus ziņām, to viediem, medijpratību, medijpratību Latvijā un auditorijām. Darba metodoloģiskajā daļā tiek aprakstītas izmantotās pētniecības metodes. Darba empīriskajā daļā tiks veiktas aptaujas un intervijas rezultātu analīze. Galvenie secinājumi: cilvēki vecuma kategorijā 50+ gadi daļēji spēj atpazīt viltus ziņas. To atpazīšanas spēja ir atkarīga no dažādiem faktoriem, tostarp vecuma un tā vai konkrētais cilvēks ir ekonomiski aktīvs iedzīvotājs.

The Bachelor's work, “Detection skill of fake news in people aged 50 and above” is designed to clarify their ability to recognize intentionally made false content from true news. Bakalaura darbu veido trīs galvenās daļas. Darba teorētiskajā daļā apskatīta literatūra par viltus ziņām, to veidiem, mediju pratību, mediju pratību Latvijā un auditorijām. Darba metodiskajā daļā aprakstītas izmantotās pētniecības metodes. Surveys and analysis of interview results will be carried out in the empirical part of the work. Key conclusions: People in the 50 + year age category are partly able to recognise fake news. Their recognition capacity depends on a variety of factors, including age and whether the individual is an economically active resident.
Detection skill of fake news in people aged 50 and above
Keywords: Komunikācijas zinātne; Viltus ziņas; Sociālie mediji; Mediji; Kritiskā domāšana