Digitalizācija un tās izaicinājumi grāmatvedībā - Freija, Gunta (Latvijas Universitāte, 2024)
Aptuveni pirms 10 gadiem tika veikti pētījumi, kā grāmatvedība un tās digitālā vide būs attīstījusies šobrīd. Tika sniegta daudz informācija par to, ka grāmatveži vairs nebūs nepieciešami, jo tie tiks aizstāti ar robotiem. Tomēr realitātē mēs redzam citu ainu un cilvēkresursi joprojām šajā jomā ieņem būtisku lomu. Šeit darba autore saskata problēmu, jo ja Latvijas uzņēmumi nebūs spējīgi mainīties, ieviest jaunos digitālos risinājumus, tas samazinās to konkurētspēju gan Latvijas tirgū, gan pasaules tirgū. Darba mērķis ir pētīt un novērtēt grāmatvedības digitalizācijas iespējas, problēmas un to risinājumus Latvijā. Lai sasniegtu darba mērķi, empīriskā pētījuma ietvaros, tiek veikta grāmatvežu anketēšana, kā arī analizēti dažādi literatūras avoti izmantojot informāciju no grāmatvedības datorprogrammu pakalpojumu sniedzējiem, informāciju un tehnoloģiju pakalpojumu sniedzējiem, Latvijas grāmatvedības digitalizājas atbalsta programmu virzītājiem, Latvijas grāmatvedības digitalizācijas pētījumiem, kā arī žurnāliem, rakstiem par grāmatvedības digitalizāciju. Pēc informācijas iegūšanas tiek veikta datu daļēja apstrāde un sistematizācija.

10 years ago, research was carried out into how accounting and its digital environment will have evolved right now. Much information was provided, that accountants would no longer be needed, as they would be replaced by robots. Reality in accounting is a different situation and human resources still play a key role in this area. Here the author sees a problem, because if Latvian companies are unable to change, to introduce new digital solutions, it will reduce their competitiveness, both, in the Latvian market and in the global market. The purpose of the work is to explore and evaluate the possibilities, problems, solutions of digitisation of accounting in Latvia. To achieve the objective of the work, as part of the empirical study, a survey of accountants is carried out, as well as various sources of literature are analysed using information from providers of accounting computer program services, information and technology service providers, Latvian accounting digitalises to promoters of support programmes, research of digitalisation of Latvian accounting, as well as magazines, articles on digitalisation of accounting. After obtaining the information, partial processing and systemisation of the data is carried out.
Digitalization and the Challenges for the Accounting
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; grāmatvedības digitalizācija; grāmatvedības digitalizācijas problēmas; grāmatvedības digitalizācijas problēmu risinājumi; grāmatvedības digitalizācijas iespējas