Ignaca Goldciera hadīsu izcelsmes teorija - Hodakovskis, Aleksandrs (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba tēma ir “Ignaca Goldciera hadīsu izcelsmes teorija”. 1890. gadā tika izdots Ignaca Goldciera – islāma studiju kritiskās skolas aizsācēja – darba Muhammedanische Studien otrais sējums, kurā viņš izteica vairākas revolucionāras idejas, tostarp izveidoja teoriju par hadīsu izcelsmi. Darba galvenais uzdevums ir apskatīt Ignaca Goldciera teoriju par hadīsu izcelsmi, atrast Goldciera teorijas ietekmējošos faktorus, kā arī apskatīt teorijas ietekmi uz vēlākiem orientālistu darbiem. Darbs sastāv no trīs daļām. Izvirzītā hipotēze, ka Ignaca Goldciera etniskā un reliģiskā identitāte un deviņpadsmitā gadsimta otrās puses tendences austrumpētniecībā nospēlēja izšķirošo lomu viņa hadīsu izcelsmes teorijas veidošanās procesā, tika apstiprināta.

Ignaz Goldziher is the founder of a critical school in Islamic studies. In 1890 the second volume of Ignaz Goldziher’s work Muhammedanische Studien was published, in which he made a number of revolutionary ideas, including the establishment of a theory of the origin of hadith. The focus of the paper is on Ignaz Goldziher's hadith origin theory, finding the factors that have influenced this theory, as well as evaluating the effects of this theory on subsequent Orientalist works. The paper consists of three parts. The hypothesis of the research proposes that Ignaz Goldziher's ethnic and religious identity and the trends of the second half of the nineteenth-century in Oriental studies were critical factors in the formation of his hadith origin theory. The hypothesis is validated.
Ignaz Goldziher’s Hadith Origin Theory
Keywords: Valodniecība