Depresijas simptomu saistība ar darba atmiņu - Haritoviča, Evita (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot kādas saistības pastāv starp depresijas simptomiem un darba atmiņu. Šī darba teorētiskajā daļā tika apkopota informācija par depresijas saistībām ar darba atmiņu. Pētījuma izlase sastāv no vispārējās populācijas (N=171). Šī pētījuma ietvaros tika ievākti demogrāfiskie dati, kā arī tika izmantota jaunizveidotā Depresijas Simptomu aptauja (Vanags, 2020), kura sastāv no 65 dažādiem apgalvojumiem un ietver sevī plašu klāstu depresijas simptomu, kā arī tika izmantots Ciparu Atmiņas tests (Vanags & Ekmanis, 2018), kura mērījumi attiecināmi uz dažādiem darba atmiņas aspektiem kā uzmanības efektivitāti, darba atmiņas kapacitāti, informācijas atjaunināšana un pārslēgšanās funkcija. Izvirzītā hipotēze daļēji apstiprinājās, jo pastāv vājas, bet statistiski nozīmīgas pozitīvas un negatīvas korelācijas starp dažiem depresijas simptomiem un darba atmiņas uzmanības efektivitāti, informācijas atjaunināšanu, pārslēgšanās funkciju un darba atmiņas kapacitāti.

The aim of this research is to find out what is the relationship between depression symptoms and working memory. In the theoretical part of this study information about the relationship between depression and working memory, was collected. This study includes a sample of general population (N=171). In addition to collected demographic data, this research also used a newly developed Depression Symptom Scale (Vanags, 2020) that consists of 65 different statements and includes a variety of depression symptoms, and a Numeric Memory test (Vanags & Ekmanis, 2018) which consists of different working memory aspects, such as: attention efficiency, working memory capacity, updating information, and switching function. The result of this research partially supports hypothesis, seeing how there are very weak but statistically important positive and negative correlations between depression symptoms and attention efficiency, updating information and switching functions as well as working memory capacity.
The Relationship Between Depression Simptoms and Working Memory
Keywords: Psiholoģija; depresijas simptomi; darba atmiņa; working memory; depression symptoms