Militāri politiskais stāvoklis Latvijā 1919.gada 3.jūlijā-8.oktobrī - Pildiņš, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2013)
Brīvības cīņām ir liela nozīme Latvijas vēsturē, jo, pateicoties uzvarai, Latvija varēja garantēt sev pilnīgu neatkarību un patstāvību. Latvijas brīvības cīņu vēsture ir maz pētīts jautājums, balstoties galvenokārt uz 20. gs. 20. – 30. gados izdoto literatūru. Īpaši maza uzmanība pievērsta laika posmam no 1919. gada jūlija līdz oktobrim, kad attīstījās Latvijas armija un Kurzemē - Zemgalē novietojās naidīgais vācu karaspēks. Darba mērķis ir izpētīt militāri politisko situāciju laika posmā no 1919. gada 3. jūlija līdz 8. oktobrim, uzsvaru liekot uz notikumiem Kurzemē un Zemgalē. Darbs ataino Latvijas brīvības cīņu vēsturi, Latvijas armijas attīstību un ar to saistītās problēmas, vācu karaspēka un pēcāk Rietumu brīvprātīgo armijas izaugsmi, kā arī izvērstos konfliktus starp šo Rietumu brīvprātīgo armiju, latviešu komandantūrām un civiliedzīvotājiem.

The theme of the struggle for the liberty plays an important role in Latvian history, because thanks to victory, Latvia was able to guarantee it’s full independence and autonomy. The question of the struggle for freedom in Latvian history has been little studied; mainly based on the articles published in the 20th century, in twenties and thirties. In particular, little attention is paid to the period of the 1919th July to October, when the Latvian army developed and in Kurzeme - Zemgale the German troops sat. The objective is to explore the military-political situation in the period from the 1919th 3rd July to 8th October, putting an emphasis on the events in Kurzeme and Zemgale. The research depicts the history of Latvian struggle for freedom, the development of the Latvian army and the issues related to it, the development of the German troops and later the Western Army of volunteer and conflicts between the Western volunteer army, the Latvian Commandant and civilians.
Military political situation in Latvia from 1919 3 July to October 8
Keywords: Vēsture