ES un ASV imigrācijas politiku pieejas augsti kvalificēta ārvalstu darbaspēka piesaistei: Indijas gadījums - Valdheima, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2013)
ES un ASV prioritāte ir augsti kvalificēta darbaspēka piesaiste. Vienas no lielākām augsti kvalificētā darbaspēka plūsmām ir no Indijas, kas ir valsts ar strauji augošu iedzīvotāju un kvalificētu speciālistu skaitu. Maģistra darba mērķis ir izpētīt faktorus Indijas augsti kvalificēta darbaspēka lēmumam imigrēt uz ASV. Maģistra darbā ir izpētīts vēsturiskais institucionālisms, ES un ASV imigrācijas politika augsti kvalificēta darbaspēka piesaistē, Indijas pozīciju un sadarbību ar ASV un ES, kā arī ir izvērtēts, kāpēc lielākā daļa augsti kvalificēta darbaspēka no Indijas imigrē uz ASV, bet mazākā daļa uz ES. Maģistra darba pētniecības metode ir gadījuma pētījums, pētot Indijas gadījumu ES un ASV imigrācijas politiku salīdzinājumā. Atslēgas vārdi: ES imigrācijas politika, ASV imigrācijas politika, Indija, augsti kvalificēta darbaspēka migrācija.

The attraction of highly-skilled workers is a priority for EU and United States. One of the largest migration flows of highly-skilled workers is from India, which is a country with fast growing population and number of qualified professionals. The aim of master’s thesis is to explore the factors, which influence the decision of highly-skilled workers to immigrate to the United States. In the master’s thesis there has been explored historical institutionalism, EU and U.S. immigration policies to attract highly-skilled workers, the position of India and cooperation with U.S. and EU, as well as there has been assessed reasons of why the most part of highly-skilled workers from India immigrate to U.S. instead of EU. The research method of master’s thesis is case study, exploring the case of India in the comparison of EU and U.S. immigration policies. Key words: EU immigration policy, U.S. immigration policy, India, highly-skilled migration.
EU and US immigration policy approaches to attract highly qualified foreign immigrants: the case of immigrants from India
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)