Psiholoģiskās labklājības atšķirības romantiskās attiecībās iesaistītām sievietēm un sievietēm bez romantiskām attiecībām. - Mendziņa, Inga (Latvijas Universitāte, 2008)
Petījuma mērķis ir noskaidrot, vai pastāv psiholoģiskās labklājības atšķirības romantiskās attiecībās iesaistītām sievietēm un sievietēm bez romantiskām attiecībām, un vai pastāv saistība starp psiholoģisko labklājību un attiecību kvalitātes novērtējumu sievietēm ar romantiskām attiecībām. Petījumā tika iesaistītas sievietes, kuras pašlaik iesaistītas romantiskās attiecībās (n=50, vidējais vecums 21,7) un sievietes, kuras pašlaik nav iesaistītas romantiskās attiecībās (n=30, vidējais vecums 21,3). Respondentēm tika piedāvāta demogrāfisko datu aptauja, kas sevī ietver arī Īslaicīgo attiecību mērījumu (Short-term seeking measure, autori – Schmitt & Buss, 1993), ko Latvijas apstākļiem adaptējis Ivars Austers (Austers, 2002), Psiholoģiskās labklājības aptauja (Scales of Psychalogical Well – Being, Ryff, 1989), ko Latvijas apstākļiem adaptējusi Voitkāne un Miezīte, 2002. Respondentēm, kuras pašlaik iesaistījušās romantiskās attiecībās, piedāvāts aizpildīt arī Autonomijas skalu no Autonomijas un tuvības aptaujas (ARI – Autonomy and Relatedness Inventory), autori – Schaefer & Edgerton (1981). Kopumā nav novērojamas statistiksi nozīmīgas atšķirības PL skalās sievietēm, kuras pašlaik ir iesaistītas romantiskās attiecībās un sievietēm bez romantiskām attiesībām. Atšķirības vērojamas tikai Autonomijas skalā. Pētījuma rezultāti uzrāda saistību starp psiholoģisko labklājību un attiecību kvalitātes novērtējumu respondentu grupā ar romantiskām attiecībām. Arī Īslaicīgo attiecību mērījuma rezultāti uzrāda statistiski nozīmīgas atšķirības abās respondentu grupās. Atslēgas vārdi: psiholoģiskā labklājība, attiecību statuss, attiecību kvalitāte.

The aim of the study is to find out whether there exist differences in psychological well-being of women involved in romantic relationships and women who have no romantic relationships, and if there exist connections between psychological well-being and relationshpi qualtiy evaluation in group of women who are involved in romantic relationships. In the research were involved women who currently are in romantic relationships (n=50, avarage age 21,7) and women who currently have no romantic relationships (n=30, currently age 21,3). Respondents were offered to complete demographic questionnaire, which icluded also Short-term seeking measure (Schmitt & Buss, 1993) adopted to Latvian circumstances by Ivars Austers (Austers, 2002) and Scales of Psychalogical Well – Being (Ryff, 1989), adopted to Latvian circumstances by Voitkāne and Miezīte in 2002. Women currently involved in romantic relationships also were offered to complete Autonomy and Relatedness Inventory (ARI, Schaefer & Edgerton, 1981). In general there are no statistically relevant differences in psychologiacl well-being of women involved in romantic relationships and women who have no romantic relationships. Differences are observed only in scale of Autonomy. The outcomes of this study show connections between psychological well-being and relationshpi qualtiy evaluation in group of women who are involved in romantic relationships. Also Short-term seeking measure results show statistically relevant differences in both respondent groups.Key words: psychological well-being, relationship status, relationship quality.
Differences in psychological well-being of women involved in romantic relationships and women who have no romantic relationships.
Keywords: Psiholoģija