Minna Kanta un Aspazija. Sieviete un rakstniece - Semjonova, Marija (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbs „Minna Kanta un Aspazija. Sieviete un rakstniece” ir veltīts sieviešu literatūras aizsākumu pētījumam Somijas un Latvijas literatūras pieredzē. Darba pamatā ir biogrāfiju un daiļrades salīdzinājums vēstures un kultūras ietekmes robežās, sieviešu literatūras īpašību noteikšana, izmantojot konkrētus literārus piemērus – Aspazijas luga „Zaudētas tiesības” un Minnas Kantas „Anna Līza”. Darba mērķis – noteikt sieviešu literatūras problemātikas iemeslus, konkretizēt literatūras attīstības iespējas XIX gs vēsturiskajā kontekstā. Veicot pētījumu ir secināts, ka sieviešu literatūrai piemīt izteikta oriģinalitāte izteiksmes un mākslinieciskuma ziņā, varoņu raksturu aprakstīšanā. Vēstures un sabiedrības attiecības ir skaidrotas noteiktas varas ietekmes robežās. Atslēgvārdi: literatūras kanons, reālisms, romantisms, psiholoģiskums, autentiskums, individuālisms

Bachelor paper “Minna Canth and Aspasia. The woman and writer” is devoted to investigation of the source in women’s literature in the historical context of Latvia and Finland. In the basis of this work is a comparison of the biography and the creative work in the frames of the historical and cultural influence; a definition of a peculiarity in women’s literature using a specific literature examples – Aspasia’s play “Zaudētas tiesības” and Minna Canth’s „Anna Liisa”. The aim of this work is definite the courses and problems in women’s literature; is give concrete expression to possibility of the literature development in historical context of the XIX century. I can do the conclusion that the women’s literature is characterizing of expressed artistic originality which is reflected in the description of the hero’s characters. The relations of the history and the society is explained in the frames of the influence of the definite power. Keywords: literary canon, realism, romanticism, psychology, authencity, individualism -
Minna Canth and Aspasia. The Women and Writer
Keywords: Valodniecība