Ārvalstu tiešo investīciju piesaiste Latvijā. Nepieciešamība, problēmas un attīstība - Kucharjonok, Julija (Latvijas Universitāte, 2011)
Diplomdarba mērķis ir izpētīt ārvalstu tiešo investīciju politikas īstenošanās nepieciešamību Latvijā, galvenos investīciju procesus ietekmējošos faktorus un rezultātā izstrādāt priekšlikumus investīciju struktūrpolitikas pilnveidošanai. Darbā ietvaros ir apskatīti arī Latvijas investīciju vides problēmas un tas loma Latvijas tautsaimniecības attīstībā. Darba pirmā nodaļa iekļauj sevī teorētiskus aspektus , tajā tiek dotas investīciju definīcijas, veidi un klasifikācija. Šīs nodaļas ietvaros tiek dota ĀTI atšķīra no pārējiem investīciju veidiem un tiek pamatots kāpēc par darba svarīgāko izpētes objektu kļūst tieši šī veida investīciju piesaistes veicināšana. Diplomdarba otrā nodaļa ir veltīta ārvalstu tiešo investīciju lomai Latvijas tautsaimniecībā. Tiek padziļināti izpētīta ārvalstu tiešo investīciju dinamika, kā arī balstoties uz iegūto informāciju ir izdarīti secinājumi par ārvalstu tiešo investīciju ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību. Diplomdarbā trešajā nodaļā uzmanība tiek izpētīts investīciju klimats Latvijā. Nodaļā ir apskatītas Latvijas, kā investīciju mērķa valsts trūkumi un priekšrocības gan no Latvijas pētnieku viedokļiem, gan no ārvalstu investoru pusēs. Latvijas investīciju klimata analīzē savukārt, dot iespēju tālāks darba nodaļas analizēt Latvijas investīciju piesaistes politikas nepieciešamību un aktualitāti. Darba nākama nodaļa arī ir veltīta Latvijas investīciju politikas analīzei, mūsdienu programmu realizēšanas novērtējumam, jaunākiem tiešo ārvalstu investīciju projektu apskatiem , kā arī jauno stratēģisko tendenču analīzei. Darba noslēgumā ir formulēti darba autores secinājumi un priekšlikumi valsts investīciju piesaistes politikas uzlabošanai un pilnveidošanai. Priekšlikumi galvenokārt saistīti ar Ekonomikas ministrijas un Latvijas investīciju attīstības aģentūras iespējamiem darba uzlabojumiem. Darbā veiktās ĀTI piesaistes politikas analīzes ietvaros kritiski tiek vērtētas dažādas attīstības stratēģijas un plāni, tiek novērtēta arī par investīciju piesaistes atbildīgo institūciju darbība. Savukārt , balstoties uz statistiskiem datiem ir pētīta Latvijas investīciju piesaistes pieredze 2000. -2010. gadā, kā arī ir dots Latvijas investīciju vides raksturojums un analīze. Darbā tiek apskatīta arī ekspertu intervija ar trim Latvijas investīciju attīstības aģentūras darbiniekiem. Intervija sastāv no 10 plašiem jautājumiem pār dažādām investīciju piesaistēs politikas sfērām. Rezultāti ir apkopoti un izklāstīt darbā 4 nodaļā, un kļuva par pamatojumu ārvalstu tiešo investīcijas piesaistes politikas novērtējumam. Diplomdarbā ir apskatīti tādas problēmas, ar kurām ir jāstrādā Latvijas investīciju politikas pilnveidošanai: investīciju aktivitātes sadalījuma neviendabīguma pakāpe, kvalificēta darbaspēka trūkums un ražošanās nozaru pasivitāte. Balstoties uz statistiskiem datiem tiek pamatots investīciju kā ekonomikas izaugsmes faktora svarīgums Latvijā, apstākļos kad notiek ekonomikas atjaunošanās pēc starptautiskas finanšu krīzes ne tika Latvijā , bet visās pasaulēs valstīs. Darbā tiek arī pamatota investīciju struktūrpolitikas pilnveidošanas nepieciešamība. Diplomdarba pamatteksts ir izklāstīts 67 lappusēs un ilustrēts ar 6 attēlu, 4 tabulām un 2 pielikumiem. Atslēgvārdi : ārvalstu tiešās investīcijas, ĀTI piesaistes politika, investīciju klimats, valsts attīstības stratēģija.

The aim of graduating paper is to study policies and strategies for promotion and attraction of foreign direct investments in Latvia, its necessity level and urgency. In addition paper analyzes most important factors influencing foreign direct investment attraction and as a result develops proposals for investments policy development in Latvia. Graduating paper reflects Latvian country business environment climates strengths and weaknesses and its role in Latvian economy development. The first chapter of the diploma paper deals with theoretical aspect of FDI, as well as FDI definition and classification. First chapter shows FDI distinctions from other investments types, as well as explains the reasons why FDI are considered to be the most important factor in development of national economy. Second paper's chapter includes information about FDI role and position in Latvian economy. Additionally it focuses on FDI development during year 2000- 2010, when FDI role is shown and expertise in most full and broad way. Third chapter pays reader attention to investment climate surveys in Latvia. This part shows Latvia’s strengths and weaknesses as FDI destination country, both foreign investors and local expert’s perspectives. Besides, investment climate analysis in Latvia gives opportunity to evaluate necessity of investment attraction and promotion policies in Latvia. Last chapter is based on Latvian FDI political analysis, current FDI attraction programs evaluation, newest projects review as well as up to date strategies analysis. As conclusion, paper presents proposals and conclusions for investment policy development opportunities in Latvia, as well as more precise proposals to Ministry of Economy and Investment and Development Agency of Latvia (LIAA) in order to improve their working results and achieve more important goals. Overall paper evaluates FDI attraction policy in Latvia, as well analyses different development strategies and plans that currently take action in Latvia. According to statistical data analysis, deep evaluation of Latvian FDI attraction experience from year 2000 to 2010 was made in these paper frameworks. In addition investment climate in Latvia was profoundly analyzed by paper author. Interview results with 3 employees of Investment and Development Agency of Latvia are shown and discussed in graduating paper as well. Interview included 10 questions about different FDI attraction policies fields. Conclusions made from interview are available in last chapter of diploma paper and show effectiveness of FDI attraction in Latvia. Graduation paper examines FDI problems that should be solved in order to improve FDI policy in Latvia: structural problems of FDI inflows, qualified workforce limits, stagnation in manufacturing and many others. Understanding of such country business environment disadvantages will help in the future to improve current situation and commit changes in FDI attraction policy. Especially now, then Latvia is in process of economic recovery after global financial crisis it is extremely important to take actions in order to improve countries business environment and attract more stable and regular FDI inflows in the future. The total size of the paper, annexes exclusive, is 67 pages. The paper contains 4 tables, 6 figures and 2 annexes. Key words: foreign direct investments, FDI attraction policy, country Business Environment climate, development strategies.
Foreign Direct Investment attraction in Latvia. Necessity, challenges and development
Keywords: Ekonomika