Ģeopozicionēšana telpās, izmantojot Wi-Fi piekļuves punktus - Zakovskis, Ronalds (Latvijas Universitāte, 2023)
Ģeopozicionēšana ir plaši izpētīta nozare, bet uzdevums kļūst grūtāks, kad tas ir jādara iekštelpās. Ārpus telpām pozicionēšanai primāri tiek lietots plaši zināmais GPS, bet iekštelpās GPS mēdz nestrādāt vispār vai strādāt ar sliktu precizitāti, tad ģeopozicionēšanas īstenošanai ir nepieciešams izmantot citas tehnoloģijas, piemēram, akselerometrus, UWB, QR, Wi-Fi, u.c., vai kombināciju no tām. Toties pirms tehnoloģijas izvēlēšanās ir jāņem vērā to izmaksas, pārklājums, precizitāte un daudzi citi faktori. Šajā darbā precizāk tika apskatīta Wi-Fi piekļuves punktu izmantošana ģeopozicionēšanai, jo tie jau ir uzstādīti gandrīz katrā ēkā bezvadu interneta izmantošanai, kas ļauj izstrādāt iekštelpu ģeopozicionēšanās sistēmu ar nekādām vai mazām izmaksām. Šī darba ietvaros tika izpētīti pašreizējie teorētiskie risinājumi un metodes un pārbaudīts kā tie darbojas praktiski.

Geopositioning is a widely researched field, but the task becomes more difficult when it has to be done indoors. The well-known GPS is primarily used for positioning outdoors, but indoors GPS tends not to work at all or work with poor accuracy, so for the implementation of positioning it is necessary to use other technologies, such as accelerometers, UWB, QR, Wi-Fi, etc., or a combination of them. However, before choosing a technology, its cost, coverage, accuracy, and many other factors must be considered. This work looked more closely at the use of Wi-Fi access points for geopositioning, since they are already installed in almost every building for wireless internet use, which allows the development of an indoor geopositioning system with no or little cost. Within the scope of this work, the current theoretical solutions and methods will be investigated and tested how they work in practice.
Indoor geopositioning using Wi-Fi access points
Keywords: Datorzinātne; ģeopozicionēšana; lokalizācija; Wi-Fi; bezvadu tīkli; iekštelpas