Līdzdalības iespēju politiskās sekas Rīgas, Viļņas un Tallinas pašvaldību vēlēšanās - Pakalne, Liene (Latvijas Universitāte, 2007)
Pašvaldību vēlēšanas ir būtiskas ikvienam valsts iedzīvotājam, jo tās atbild par indivīdu drošību un labklājību noteiktas administratīvās teritorijas ietvaros. Vietējās pašvaldības ir mazākās administratīvi – teritoriālās vienības, kas pastāv jebkurā modernā demokrātiskā valstī un nodrošina politiskās varas decentralizāciju. Pašvaldību vēlēšanu pētniecība ir būtiska, jo sniedz informāciju par vēlētāju uzvedību, vēlēšanas ietekmējošiem faktoriem, vēlētāju aktivitāti noteicošiem faktoriem. Latvijā pašvaldību vēlēšanu pētniecība ir aktuāla, jo nepieciešams atbildēt uz jautājumu, vai piešķirt vēlēšanu tiesības pašvaldību vēlēšanās nepilsoņiem. Šis jautājums gūst aizvien lielāku aktualitāti kā Latvijas sabiedrībā, tā politiskajās aprindās. Darba mērķis ir izpētīt, kādas ir nepilsoņu līdzdalības sekas pašvaldību vēlēšanās, pieņemot, ka tas palielina etnisko faktoru nozīmi sabiedrībā. Tamdēļ darbā izvirzīta hipotēze: etniskie faktori ir būtiskākie pašvaldību vēlēšanu rezultāta un politisko partiju atbalsta noteikšanā. Darbā izmantotas vairākas pētnieciskās metodes. Pirmkārt, aprakstošā metode. Darba teorētiskajā daļā analizēti politikas pētnieku un filozofu viedokļi par pilsonību kā teorētisku konceptu, tā attīstību un piešķiršanas nosacījumiem indivīdiem. Darbā ir analizēti esošie pētījumi par pašvaldību vēlēšanām dažādās valstīs. Otrkārt, darbā ir sniegts ieskats vietējo pašvaldību attīstībā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kā arī salīdzināts, kādi normatīvie akti nosaka pašvaldību vēlēšanu procesu. Visbeidzot, empīriskajā daļā ir analizēti statistiskie dati par pašvaldību vēlēšanu rezultātiem Tallinā, Viļņā un Rīgā, ar mērķi noskaidrot, vai vēlēšanu rezultātus ietekmē etniskie faktori, kā arī, kurā pašvaldībā tie ir būtiskāki: Tallinā un Viļņā, kur nepilsoņiem ir piešķirtas vēlēšanu tiesības, vai Rīgā, kur tiesības vēlēt pašvaldību vēlēšanās ir tikai valsts pilsoņiem. Pētījuma rezultātā noskaidrots, kādas sekas var būt nepilsoņu līdzdalībai Rīgas pilsētas domē, ņemot vērā Tallinas un Viļņas piemēru. Pētījuma rezultātā ir secināts, ka darba hipotēze ir apstiprinājusies, etniskie faktori būtiski ietekmē vēlēšanu rezultātus Tallinā, Viļņā un Rīgā. Turklāt Rīgā, kur vērojams neviendabīgs iedzīvotāju etniskais sadalījums, šiem faktoriem ir lielāka nozīme nekā Viļņā un Tallinā. Piešķirot vēlēšanu tiesības pašvaldību vēlēšanās nepilsoņiem, Rīgas pilsētas domē var palielināties atbalsts kreisi orientētajām etnisko minoritāšu partijām, piemēram, politiskajai apvienībai Par Cilvēktiesībām Vienotā Latvijā PCTVL, taču, ņemot vērā citu faktoru ietekmi un Tallinas un Viļņas pieredzi, būtiskas izmaiņas spēku samērā Rīgas pilsētas domē nav prognozējamas.

The elections of local municipalities are significant for every inhabitant of a democratic country. Local municipalities are responsible for the daily wellbeing and safety of the inhabitants that is why local municipalities are the smallest territorial units of the democratic country that are important in realizing decentralization of political power in the state. It is significant to make researches about the local municipalities and the elections of local municipalities. Still nowadays it is possible to say that this is an unexplored field in political sciences. Many researches are made about the national elections, but local elections had always been in the shadow of the national one. This research paper is about the political consequences of participation in the elections of local governments in Riga, Vilnius and Tallinn. The aim of the research is to realize, how do non – citizens influence the election results, and whether ethnical factors become more significant for the voters. The hypothesis of the research papers is: ethnical factors are the most important in determination of the election results and support of the political parties. There are used several research methods. First of all, the opinions of political scientists are expounded in case of citizenship as a theoretical concept. Also there are mentioned the main facts from the historical development of local municipalities and legislative framework in Estonia, Lithuania and Latvia. At least, the statistical analyze of the election results in Tallinn, Vilnius and Riga is offered to understand, how do ethnical factors impact the election results in each municipality and, does the membership of non – citizens in the elections of Tallinn and Vilnius municipalities change the election results and support of the political parties compared with the election results in Riga municipality, where only citizens have rights to vote. The conclusions are that ethnical factors do really influence the election results in Tallinn, Vilnius and Riga municipalities, but, although in Riga non – citizens do not vote, ethnical factors are even more significant than in Tallinn and Vilnius. The hypotheses is proven, still many other factors influence the election results.
The Political Consequences of Participation in the Elections of Local Governments in Riga, Vilnius and Tallinn
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)