Projekts: Uzņēmuma "FREI" dibināšana - Freibergs, Oskars (Latvijas Universitāte, 2016)
Projekta ideja ir izveidot sabiedrību ar ierobežotu atbildību „FREI”, kas ražos ogu sīrupus un bezalkoholiskos vīnus. Uzņēmuma darbības mērķis ir piedāvāt klientiem augstvērtīgus ogu sīrupus, kas pagatavoti no Latvijā audzētām ogām, kā arī,izmantojot jaunākās ražošanas tehnoloģijas - bezalkoholiskos vīnus, kas gan pēc garšas, gan smaržas būs līdzīgi alkoholiskajiem vīniem. Sākotnēji plānots iekarot Latvijas tirgu ar esošajiem produktiem, taču nākotnē ir plānots paplašināt klāstu ar produktiem, kas arī būs gatavoti no ogām. Nozīmīgākie augļu, ogu importētāji 2014.gadā bija Spānija (26% no kopējās vērtības), Nīderlande (21%), Lietuva (20%). Šī proporcija ir atkarīga arī no konkrētās augļu grupas, jo zināms, ka vairākas augļu un ogu grupas Latvijā netiek audzētas vispār, jo nav attiecīgie laikapstākļi. Taču upenes, avenes, zemenes, jāņogas, ērkšķogas un citas ogas vietējie lauksaimnieki audzē un apjomi ir pietiekami, lai saražotu dažādu produkciju. Tieši tāpēc ir izvēlēts ražot produktus no šīm ogām, jo tās ir pieejamas Latvijā un tiek plānots, ka ar šādu stratēģiju uzņēmums būs spējīgs konkurēt gan ar importa bezalkoholiskajiem vīniem, gan Latvijas ražotāju ogu sīrupiem. Apskatot iepriekšminēto, darba autoram šī biznesa ideja šķiet aktuāla, jo ir pieprasījums pēc šādiem kvalitatīviem ogu dzērienu produktiem, kas ir ražoti no Latvijā audzētām ogām par pieņemamu cenu. Tiek prognozēts, ka pieprasījums nākotnē vēl pieaugs, tas gan ir atkarīgs arī no ekonomiskās situācijas valstī. Bezalkoholiskā vīna un ogu sīrupa ražošana notiks Cēsu novadā, „Liepkalnos”. Sabiedrības īpašnieks būs fiziska persona, kurai pieder īpašums Cēsu novadā, kas tiks izmantots kā ražošanas telpas. Uzņēmums „FREI” tiks dibināts, kā sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kur īpašnieks ieguldīs naudas līdzekļus 3000 EUR apmērā un mantisko ieguldījumu 5600 EUR apmērā, kā arī tiks piesaistīts līdzfinansējums par kopējo summu 87000 EUR. Lai uzņēmums varētu uzsākt savu saimniecisko darbību, nepieciešams iegādāties pamatlīdzekļus, kuru iegādei plānots atvēlēt 54548 EUR.

The project idea is to establish a limited liability company „FREI” that will produce fruit syrups and non-alcoholic wines. The company's aim is to offer customers high-quality fruit syrups made from Latvian grown berries, as well as non-alcoholic wines that will taste and smell like alcoholic wines. It will be done using the latest production technologies. Initially, it is planned to conquer the Latvian market with existing products, but in the future it is planned to expand the range of products, which are also made from berries. The most important fruit, berries importers in 2014 were Spain (26% of the total value), the Netherlands (21%), Lithuania (20%). This proportion also depends on the particular fruit groups, because it is known that a number of fruits and berries groups in Latvia is not generally cultivated because there is no relevant weather. However, black currants, raspberries, strawberries, currants, gooseberries and other berries are grown by local farmers and amounts are enough to produce different products. That is why it has been chosen to produce products of such berries because they are available in Latvia and it is expected that with such a strategy the company will be able to compete both - imported non-alcoholic wines and Latvian producers berry syrups. Looking at the above, the author believe that this business idea is really topical because there is the demand for such high-quality berry beverage products that are produced from Latvian grown berries at a reasonable price. It is forecasted that demand will continue to rise in the future, though it also depends on the economic situation in the country. Non-alcoholic wine and berry syrup production will take place in Cesis district, "Liepkalni". Company's owner is the physical person who owns property in Cesis district, which will be used as production facility. The company „FREI” will be established as a limited liability company, where the owner will invest funds in the amount of 3000 EUR and property investment in the amount of 5600 EUR, and will be attracted co-financing by the total amount of 87000 EUR. For the company to be able to start it’s own economic activity need to purchase fixed assets, the acquisition of which is planned to allocate 54548 EUR.
Project: The foundation ot company "FREI"
Keywords: Finanses un kredīts; bezalkoholiskais vīns; ogu sīrups; veselīgs dzīvesveids; Cēsis; ražošana