Akomodācijas atbilde anizometropijas gadījumā - Graudiņa, Ginta (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 42 lapām. Tas satur 21 attēlu, 4 tabulas, 5 formulas un 25 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Novērtēt akomodācijas atbildi, dažādu anizometropijas pakāpju apstākļos. Pētījuma dalībnieki: Pētījumā piedalījās 24 dalībnieki, no tiem 20 dalībnieki vecumā no 19 – 28 gadiem (22,12 ± 2,74), ir pētāmā grupa, kurai tiek inducēta anizometropija, bet 4 dalībnieki vecumā no 19 – 21 gadiem ( 20 ± 0,71), ir pētāmā grupa ar pastāvīgu anizometropiju. Izmantojot vienas dienas kontaktlēcas, tika inducēti četri anizometropijas lielumi. Lai noteiktu akomodācijas atbildi tika izmantots ekscentrisks fotorefraktometrs PowerRef3. Rezultāti neuzrāda būtiski statistisku atšķirību, akomodācijas atbildē starp acīm, inducētas anizometropijas gadījumā, savukārt pastāvīgas anizometropijas gadījumā, nelietojot kerekciju, statistiski ticami var apgalvot, ka akomodācijas darbība ir atšķirīga starp abām acīm.

Master thesis is written in latvian, using a word processor on 42 pages. It contains 21 images, 4 tables, 5 formulas and 25 references to the sources of literature. The Aim of the Work: To evaluate the difference of accomodation response in different magnitude of anisometropia. Participants of the Study: 24 participants took part in the study; 20 of them were from age 19 to 28 (22,12 ± 2,74); it is a study group for which anisemetropia was induced, but 4 participants from age 19 - 21 (20 ± 0,71) was a group with a permament anisemetropia. Four measures of anisometropia were induced by using four, one-day contact lenses. The eccentric photofractometer PowerRef3 was used for determining accomodation response. The results are not showing a significant statistical difference in accomodation responses between the eyes, in case of induced anisometropia. However, in case of induced anisometropia, without a correction, it is possible to credibly claim that the action of accomodation is different between both eyes.
Accommodative response in anisometropia
Keywords: Fizika; Inducēta anizometropija; Pastāvīga anizometropija; Akomodācijas atbilde; kontaktlēcas