Interference sinhronajā tulkošanā angļu-latviešu valodas virzienā - Strīķe, Liene (Latvijas Universitāte, 2008)
Lingvistiskā interference ir sinhronajā tulkošanā bieži sastopama problēma, kas skar tulkojuma fonoloģisko, sintaktisko, morfoloģisko, leksisko un frazeoloģisko līmeni. Parasti interferences sekas ir sinhronā tulkojuma klausītājam grūti uztveramas mērķvalodas teikumu konstrukcijas, nepareizi izrunāti vārdi un nepareiza vārdu izvēle, kas tulkojuma jēgu padara dīvainu, komisku, bet dažkārt vienkārši nesaprotamu. Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, kā interferences fenomens tiek skaidrots teorētiskajā tulkošanas literatūrā, kādi ir galvenie iemesli, kāpēc rodas interference, kā tā izpaužas katrā no valodas līmeņiem, un kāds ir interferences iespaids uz tik grūti definējamo sinhronā tulkojuma kvalitātes jēdzienu. Pētījuma rezultāti liecina, ka interferences galvenie rašanās iemesli ir sinhronā tulka pieredzes trūkums, pārāk liela kognitīvā slodze, kas padara neiespējamu kvalitatīvu tulkojumu, kā arī tādi apstākļi kā nogurums un stress. Svarīga ir atziņa par to, ka interferences apjomu sinhronajā tulkojumā ir iespējams samazināt tikai līdz noteiktam līmeniem, un faktiski noteiktu apstākļu ietekmē kļūdas pārāk lielas avotvalodas ietekmē pieļauj arī profesionāli tulki.

Linguistic interference is a common problem in simultaneous interpreting that affects the phonological, syntactical, morphological, lexical, and phraseological level of the interpretation. The typical consequences of linguistic interference are long and complicated target language sentence structures, mispronounced words, and wrong word choice that make the translation sound strange, comical, or sometimes lead to incomprehension. The aim of this research was to explain how linguistic interference is interpreted in translation and interpreting theory; what are the main causes for interference; how interference manifests itself on each of the levels of language, and to what extent language interference affects the notion of quality interpretation. The research results show that the main causes for interference in simulataneous interpreting are excessive cognitive load during the task as well as interpreter's lack of experience. Stress and fatigue are other factors to be taken into consideration. An important conclusion is that the level of linguistic interference in simultaneous interpreting can be reduced only to a certain extent, and under certain circumstances interference mistakes can be committed also by professional interpreters.
Interference in Simultaneous Interpreting from English into Latvian
Keywords: Filoloģija