Bezmantinieku manta - Jesineviča, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2012)
Dzīvē mēdz būt arī gadījumi, kad mantojuma atstājējam nav palikuši nedz laulātais, nedz tuvāki vai tālāki radinieki, respektīvi, nav, kas atstāto mantojumu pieņemtu. Turklāt ne vienmēr tas, ko aizgājusī persona aiz sevis atstāj ir tikai un vienīgi pozitīvā bilancē vērtējams materiāls labums. Diemžēl dažkārt mantojuma pasīvu daļa var ievērojami pārsniegt tā aktīvu daļu, t.i., parādu ir vairāk nekā mantas. Un potenciālie mantinieki šādā tiesību un pienākumu kopībā var nevēlēties stāties, respektīvi, šādu mantojumu nepieņemt. Taču mantojums, lai vai kāds būtu tā sastāvs un kaut arī tam nebūtu mantinieku, turpina pastāvēt. Šādu gadījumu iespējamība ir bijusi bezmantinieku mantas tiesību institūta rašanās pamatā. Bakalaura darbs „Bezmantinieku manta” sniedz ieskatu mantojuma tiesību pamatprincipu sasaistē ar bezmantinieku mantas institūtu, bezmantinieku mantas jēdzienā, būtiskajās iezīmēs, kā arī normatīvajos aktos noteiktajā bezmantinieku mantas pārņemšanas un atsavināšanas procesuālajā kārtībā Latvijas tiesību sistēmā. Kā arī aplūkoti un analizēti saistībā ar šo tiesību institūtu plānotie grozījumi Civillikumā. Pētījuma rezultātā autore secina, ka Civillikumā plānotie grozījumi vērtējami pozitīvi, jo esošā normatīvajos aktos paredzētā kārtība tiks uzlabota, kā rezultātā tiks panākta optimālāka bezmantinieku mantas pārņemšanas un atsavināšanas procesa norise. Bet Civillikuma grozījumos paredzētajos pārejas noteikumos un Ministru kabineta noteikumos, kuri vēl tiks izstrādāti, jānosaka detalizētāka plānotās kārtības regulācija.

In life may be cases, when after testator’s death have not stayed nor his spouse, nor nearer or farther relatives. Moreover not always things that testator has left after him are only in positive balance, only assets. Unfortunately sometimes the passives in heritage can noticeably exceed assets. And in such cases there is possibility that potential heirs will not want to receive such heritage. However the heritage keeps subsisting. The possibility of such cases has been the foundation of origination of such law institute as escheat. The bachelor thesis “Escheat” gives insight into basic principles of inheritance rights link with escheat, into concept of escheat as well as into the procedural arrangements of escheats takeover and alienation order in the legal system of Latvia. As well there is a look at the planned legislative amendments in Civil law of Republic of Latvia. In the result of research the author has come to conclusion that the planned legislative amendments in Civil law of Republic of Latvia can be assessed as positive. Because the current order provided by normative acts will be enhanced. And as a result of that the procedure will be more optimal. But in the planned transitional provisions of legislative amendments in Civil law of Republic of Latvia and in rules of Cabinet of Ministers that will be developed, must be anticipated more detailed regulation of the planned order.
Escheat
Keywords: Juridiskā zinātne