Pacientu pieredze par profilaktiskajām apskatēm ģimenes ārsta praksē - Kubānova, Una (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētniecības darbs: Pacientu pieredze par profilaktiskajām apskatēm ģimenes ārstu praksē. Tēmas aktualitāte: Bieži nopietnas saslimšanas sākuma stadijā norit bez būtiskiem simptomiem, kad parādās raksturīgie simptomi saslimšana jau ir ieilgusi, grūti padodas ārstēšanai vai ārstēšana ir novēlota. Savlaicīga saslimšanas atradne, palīdz vieglāk atgūt veselību un darbaspējas, ka arī ietaupīt materiālajā sfērā, uz slimības ārstēšanas izdevumu rēķina. Savlaicīgu saslimšanas diagnostiku mums palīdz noteikt profilaktiskās apskates, tāpēc ir svarīgi apmeklēt savu ģimenes ārstu un veikt profilaktiskās apskates katru gadu. Darba mērķis ir noskaidrot pacientu pieredzi par profilaktiskajām apskatēm ģimenes ārstu praksē. Mērķa sasniegšanai izvirzīti uzdevumi: 1.Zinātniskās literatūras analīze par profilaktiskajām apskatēm ģimenes ārstu praksē. 2.Analizēt B. Ņūmanes veselības aprūpes teoriju. 3.Izveidot aptaujas anketu, lai noskaidrotu pacientu pieredzi par profilaktiskajām apskatēm ģimenes ārstu praksē. 4. Veikt pētījumu, apkopot un analizēt iegūtos rezultātus. 5.Izdarīt secinājumus. Pētniecības instruments: Anketa Pētniecības metode: Kvantitatīvā metode Hipotēze: Ģimenes ārsta darbības kvalitāte ir būtiskākais faktors pacientu profilaktisko apskašu pozitīvas pieredzes veidošanā. Pētījuma rezultātā iegūts pamatojums tam, ka ģimenes ārsta darba kvalitāte ir būtiskākais faktors pacientu profilaktisko apskašu pozitīvas pieredzes veidošanā. Atslēgas vārdi – profilaktiskās apskates, ģimenes ārstu prakse, pacientu pieredze.

Research work: Patient's experience on preventive inspections of family doctors practice. Research topicality: Common serious illness in the early stages has no material symptoms appear when the characteristic symptoms of the disease have already been prolonged. Early disease field, make it easier to recover health and get back ability to work, as well as savings in the material sphere, and decreases the treatment of a disease spending bill. Timely disease diagnostics helps us to determine the prophylactic inspections, so it is important to visit your family doctor and take timely preventive inspection. Research purpose is to clarify patient's experiences on preventive inspection of family doctors practice. To achieve the target tasks was set: 1. Analysis of scientific literature on preventive inspection of family doctors practice. 2. Analyze B. Neuman's nursing care theory. 3. Create a questionnaire to determine patient's experiences on preventive inspections of family doctors practice. 4. Do research, collect and analyze the results. 5. Make conclusions based on the results. Tool of research: Questionnaire Method of research: Quantitative Method Hypothesis: Family doctors actions quality is the most important factor in patient's health screening for positive experience making. The research obtained substantiation that family doctors work quality is the most important factor in patients' health screening for positive experience making. Keywords – preventive inspections, family doctors practice, patients experience.
Patient's Experience on Preventive Inspections of Family Doctors Practice
Keywords: Medicīna; profilaktiskās apskates, ģimenes ārstu prakse; pacientu pieredze; pacientu pieredze