Datu kvalitātes modeļu vadīta testēšana - Kristapšteina, Arta (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbā tiek izmantota jauna datu kvalitātes modeļu vadīta testēšanas pieeja (DQMBT), kur datu kvalitātes modelis (DQ-modelis) tiek izmantots kā testēšanas modelis, lai pārbaudītu uzņēmumu sistēmu kvalitāti. Tiek izvēlēti datu objekti, kuriem tiek izveidotas datu kvalitātes prasības, izmantojot SQL vaicājumvalodu. Ievadāmo datu kvalitāte un atbilstība prasībām tiek pārbaudīta, izmantojot datu objektu kvalitātes novērtēšanas priekšnosacījumus. Savukārt pēc datu ievades sistēmā, tiek pārbaudīta ievadāmo un datubāzē saglabāto datu atbilstība, izmantojot datu objektu kvalitātes novērtēšanas pēcnosacījumus. Testēšanas pieeja tiek pielietota divu uzņēmumu sistēmu daļu pārbaudei, atklājot kvalitātes problēmas abās sistēmās, tādējādi apliecinot pieejas efektivitāti un pielietojamību, kā arī veicot iegūto rezultātu analīzi, kas ļauj novērtēt sistēmu kvalitāti.

The thesis uses a new data quality model-based testing approach (DQMBT), where a data quality model (DQ-model) is used as a testing model to check the quality of company systems. Data quality requirements are created using SQL query language for selected data objects. The quality and compliance of the input data is verified using data object quality evaluation pre-conditions. After entering the data into the system, the conformity of the input data and the data stored in the database is checked using the data object quality evaluation post-conditions. Using the testing approach to check parts of the systems from two companies, quality problems were revealed in both of them, thus confirming the efficiency and applicability of the approach. The quality of the systems can be evaluated by performing an analysis of the obtained data.
Data quality model-based testing
Keywords: Datorzinātne; datu kvalitātes modelis; datu kvalitātes modeļu vadīta testēšana; modeļu vadīta testēšana; datu objektu kvalitātes priekšnosacījumi; datu objektu kvalitātes pēcnosacījumi