Kriminālatbildība par ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu - Ābola, Evita (Latvijas Universitāte, 2016)
Tiesības uz veselību, nenoliedzami, ir vienas no svarīgākajām pamattiesībām. Par šo tiesību visaptverošo lomu liecina fakts, ka, no cilvēciskā viedokļa raugoties, rūpes par veselību ir viena no katra indivīda prioritātēm. Ārstniecības personas savā profesijā ik dienu pieņem citu cilvēku dzīves ietekmējošus lēmumus, tādēļ ir būtiski apzināties tos pārkāpumus, par kuriem ārstniecības persona var tikt saukta pie atbildības, un šo pārkāpumu īpatnības, kā arī potenciālās sekas. Bakalaura darba mērķis ir analizēt vienu no Krimināllikuma XIII nodaļā ietvertajiem noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību, proti, ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīga pildīšana, kas regulēta Krimināllikuma 138.pantā. Mērķis sasniedzams, izpētot starptautisko regulējumu un ārvalstu tiesību aktus par ārstniecības personu profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu, analizējot tiesību normas sastāva elementus un Latvijas tiesu praksi. Bakalaura darba izstrādes procesā izmantoti starptautiskie un nacionālie normatīvie tiesību akti, juridiskā literatūra un periodika, kā arī tiesu prakse.

Undeniably, right to health is one of the most important fundamental human rights. Regarding the importance of this particular right, first of all, indicates the fact that care of health is each individual`s priority from humanity perspective. Medical practitioners make decisions that affect other human lives daily, therefore it is important to identify those breaches by whom medical practitioners can be criminally liable, specifics of them and potential consequences. Aim of Bachelor Thesis is to analyse one of the criminal offences against health of a person included in the Criminal Law`s chapter XIII, that is, improper performance of professional duties by a medical practitioner under Article 138. Aim is achieved by exploring international regulations and foreign legal acts regarding medical practitioner`s improper performance of professional duties, analyzing elements of the Article 138 and cases of Latvian courts. During production of Bachelor Thesis author has used international and national legal acts, juridical literature, periodicals and case-law materials.
Improper Performance of Professional Suties by a Medical Practitioner
Keywords: Juridiskā zinātne; Krimināllikums; ārstniecības persona; veselība; profesionālie pienākumi; nepienācīga pildīšana.