Sabiedriskā transporta sistēmas pasažieru plūsmu izpēte un analīze, izmantojot fotogrammetrijas metodi - Patļins, Antons (Latvijas Universitāte, 2021)
Uz šo brīdi pasažieru uzskaite dažādās valstīs un pilsētās tiek veikta ļoti dažādi, vai netiek veiktā vispār. Nav definēti ne starptautiskie standarti ne kritēriji, kas viennozīmīgi nosaka sabiedriskā transporta sistēmas ilgtspējīgas attīstības prioritātes. Pastāv vairākas metodes un veidi, kā ir iespējams veikt pasažieru plūsmu uzskaiti, bet šī informācija ir izkliedētā. Var teikt, kā kopumā strauja transporta sistēmas attīstība ir apsteigusi projektējamo transporta tīklu kapacitāti, bieži vien neņemot vērā reālās pasažieru plūsmas. Šī maģistra darbā ir plānots pielietot tālizpētes metodi fotogrammetriju pasažieru plūsmu izpētei ar tālāko pasažieru plūsmu analīzi un attēlošanu kartē. Par vienu no svarīgākiem jautājumiem, analizējot pasažieru plūsmas var uzskatīt jautājumu par to, kādā veidā var noteikt vai aprēķināt reālo pasažieru skaitu transporta līdzeklī un maršrutā kopumā. Ir daudz pētījumu un tehniku par to, kāda veidā šo uzdevumu var veikt, taču joprojām netiek piedāvātas īstas un strādājošās darba pieejas, kas padarītu sabiedriskā transporta sistēmu ilgtspējīgu. Vismaz Rīgas pilsētā joprojām pastāv liela problēma ar izpratni par to, kāds ir reālais pasažieru skaits sabiedriskā transporta sistēmā kopumā ne tikai katrā konkrētā momentā, bet arī vispār. Nav precīzās informācijas arī par to cik pasažieri tiek pārvadāti katrā no maršrutiem. Pastāv tikai aptuveni dati, kas rodas no reģistrēto braucienu skaita ierakstīšanas sistēmā, reģistrējot e-talonu un iegādājoties biļetes pie transporta līdzekļa vadītāja. Neatrisina problēmu arī kontrolieru brigādes, kas ik pa brīdim mēģina veikt bezbiļetnieku reģistrāciju, rezultātā pieskaitot tos pārvadāto pasažieru skaitām, bet, tomēr reāls bezbiļetnieku skaits ir krietni lielāks un konstatēt to ar esošiem līdzekļiem un uzskaites sistēmu nav iespējams. Šie jautājumi var tikt atrisināti, kā vienu no metodēm pielietojot fotogrammetriju kopā ar maģistra darba ietvaros piedāvāto matemātisko aparātu it īpaši, ja runa iet par uzraudzību reālā laikā, nosakot pasažieru skaitu katrā transporta līdzeklī, maršrutā un sistēmā kopumā. Saskaņā ar maģistra darba tēmu tika formulēts šāds pētījuma mērķis: Izmantojot fotogrammetrijas iespējas, piedāvāt un pārbaudīt metodi sabiedriskā transporta pasažieru uzskaites veikšanai, datu vākšanu organizējot sabiedriska transporta pieturu vietās.

Counting of passengers in public transport system is a very significant task which must be performed for sustainable city planning. In different countries and cities this task performed very differently, or not performed at all, as well as there are no clearly defined international standards for public transport passenger flow analysis, and as a result, for system sustainable development. There are a lot of approaches and methods for passenger flow tracking, but all this approaches have their own disadvantages. It is clear, that often population of cities grow faster than public transport system and its infrastructure. But in reality - it will be very good to look for the online balance between the capacity of the public transport network and actual flow of passengers. In this research solving of passenger counting problem will be performed using such an estimative scientific method of remote sensing as photogrammetry. The case study of passenger counting in public transport system for Riga city is also described in current article for better understanding of the offered approach. According to the master's thesis topic, it was formulated the following research objective: Using the capabilities of photogrammetry, propose and test a method for counting public transport passengers by organizing data collection at public transport stops.
Research and apply of photogrammetry method for passenger flow analysis in public transport system
Keywords: Ģeogrāfija; pasažieru skaitīšana; tālizpēte; sabiedriskā transporta sistēma; fotogrammetrija; ilgtspējīga attīstība