Upju tūrisma sezonalitātes izmaiņas Gaujā un Amatā - Mortuļevs, Emīls (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba mērķis ir izvērtēt Gaujas un Amatas upju laivošanas sezonalitāti un tās izmaiņas klimata pārmaiņu ietekmē. Darbā veikta Gaujas un Amatas hidroloģisko un Gaujas baseina klimatisko parametru analīze. Noteiktas parametru izmaiņas un to raksturs kopš 20.gs vidus. Prognozētas to nākotnes hidroloģisko un klimatisko parametru izmaiņas, pamatojoties uz modelētajām izmaiņām Salacas un Vienziemītes baseinos pēc A2 un B2 scenārijiem, kā arī veikta nākotnes vērtību prognoze pamatojoties uz ilgtermiņa tendencēm. Noskaidroti laivošanas prakses ietekmējošie faktori un un to ietekmes stiprums. Prognozētas nākotnes izmaiņas Gaujas un Amatas laivošanas sezonalitātē.

The aim of the master thesis is to evaluate the seasonality of river tourism and its’ changes in the Gauja and Amata river due to climate change. Hydrological and climatic data analysis was carried out for Gauja and Amata catchment areas. Changes in future hydrological and climatic parameters are predicted based on simulated changes in Salaca and Vienziemīte catchment areas based on A2 and B2 scenarios, and longterm trends. Changes in parameters and their nature were determined for period since middle of the 20th century. Factors affecting river tourism practices and level of their impacts were determined. Future changes of river tourism in Gauja and Amata were forecasted.
Changes in seasonality of river tourism in rivers Gauja and Amata
Keywords: Ģeogrāfija; Upju tūrisma sezonalitāte; Ilgtermiņa un sezonālās izmaiņas; Laivošana; Gauja; Amata