Izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas - Kočāne, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2012)
Izvairīšanās no nodokļu nomaksas būtiski apdraud valsts ieņēmumus nodokļu iekasēšanas jomā. Maģistra darba „Izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas” mērķis ir izstrādāt pētījumu par izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas krimināltiesisko aizsardzību. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, autore apskatīja nodokļu un nodevu sistēmu un tās izveidošanās Latvijas Republikā, tās reglamentējošos tiesību aktus un noteikto atbildību par nodokļu tiesību aktu pārkāpumiem. Izmantojot pētnieciski salīdzinošo metodi, autore ir aplūkojusi arī ārvalsts krimināllikumu tiesību normas. Pamatojoties uz tiesu prakses materiāliem un atsevišķiem juridiskajā literatūrā izteiktajiem viedokļiem un paustajām atziņām, tika veikta noziedzīgā nodarījuma sastāva analīze, kā arī apzināti noziedzīgo nodarījumu sastāvu kvalifikācijas problēmjautājumi. No darbā veiktās izpētes autore ir secinājusi, ka tikai nodrošinot efektīvu nodokļu kontroles mehānismu, ir iespējams novērst izvairīšanos no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas. Tādējādi, lai šis mehānisms darbotos praksē, nepieciešamāka ciešāka sadarbība starp tiesībsargājošajām iestādēm. Bez tam autore secinājusi, ka tiesu prakse noziedzīgos nodarījumus, kas apdraud valsts intereses ieņēmumu sfērā ir relatīvi vienveidīga, ņemot vērā specifisku zināšanu nepieciešamību spriežot šādu kategoriju lietas. Darba rezultātā, autore ir izvirzījusi svarīgākos secinājumus attiecībā uz noziedzīgā nodarījuma sastāva analīzi, kā arī konstatējusi un ilustrējusi problēmjautājumus, kvalificējot noziedzīgos nodarījumus saskaņā ar Krimināllikuma 218.pantu un Krimināllikuma 177.pantu. Atslēgvārdi: krimināltiesības, nodokļi, izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas.

Tax evasion severely affects national income in terms of tax collection. The goal of the present masters’ paper on Tax evasion and settlement of applicable cut payments is to conduct a research on tax evasion and criminal protection of the settlement of the applicable cut payments. In order to accomplish the set goal, the author reviewed taxation and duty system of, and its establishment in the Republic of Latvia, relevant legal acts and set liability for violation of the taxation law acts. The author has also examined the criminal law of foreign countries with the use of exploratory comparative method. Based on the materials from court practice certain opinions and verities presented in the legal literature, an analysis of the illicit offence content was conducted as well as the qualification issues of illicit offence content were identified. Based on the conducted research, the author has concluded that only by the means of implementing an effective taxation control mechanism it is possible to avert tax evasion and the settlement of cut expenses. Thus in order for such a mechanism to work in reality, a closer collaboration is required among law enforcement bodies. Apart from that, the author has concluded that the legal practice in terms of illicit offences that threaten the national interest in terms of income is rather homogeneous, considering the necessity of specific knowledge upon ruling on cases of such category. In the result of the work, the author has drawn a set of most crucial conclusions in relation to the analysis of illicit offence content as well as she has identified and illustrated the issues by classifying the illicit offences in line with Articles 218 and 177 of the Criminal law. Keywords: Criminal law, taxes, tax evasion, offences.
Tax evasion and settlement of applicable cut payments
Keywords: Juridiskā zinātne