Molekulārās sensibilizācijas modeļu saistība ar astmu un orālās alerģijas sindromu pacientiem Latvijā, kuri ir jutīgi pret koku ziedputekšņiem - Bolte, Hans Gustav Olof (Latvijas Universitāte, 2023)
KOPSAVILKUMS Izpētes objekts Pētījuma mērķis bija novērtēt asociāciju starp sensibilizāciju pret koku putekšņu alergēniem un astmu, kā arī izvērtēt sensibilizāciju pret augu bāzes pārtikas alergēniem, to koncentrāciju un asociāciju ar orālās alerģijas sindromu. Pētījuma metodoloģija Tika analizēti dati no pacientiem, kuri tika testēti ar ALEX vai ALEX2 sensibilizācijas paneli pret koku putekšņu alergēniem. Šie dati tika aplūkoti kontekstā ar pacientu anamnēzes datiem par astmu un orālās alerģijas sindromu. Rezultāti Nav pierādīta asociācija starp astmu un sensibilizāciju pret svarīgāko bērzu putekšņu alergēnu Bet v 1 vai maznozīmīgākajiem bērzu putekšņu alergēniem Bet v 2 un Bet v 6, kā arī netika pierādīta asociācija starp astmu un sensibilizāciju pret galvenajiem lazdas (Cor a 1.0103) un alkšņa (Aln g 1) putekšņu alergēniem. Tika pierādīta asociācija starp orālās alerģijas sindromu un sensibilizāciju pret alergēniem Cor a 1.0401 no lazdu riekstiem, Mal d 1 no āboliem, Dau c 1 no burkāniem, Ara h 8 no zemesriekstiem un Gly m 4 no sojas. Nav pierādīta asociācija starp augu izcelsmes pārtikas alergēnu sIgE koncentrāciju un orālās alerģijas sindromu pret attiecīgajiem alergēniem. Nebija statistiski nozīmīgas atšķirības starp procentuālo sIgE koncentrāciju uz augu izcelsmes pārtikas alergēniem pret kopējo IgE koncentrāciju un pret Bet v 1 IgE koncentrāciju pacientiem ar perorālu alerģijas sindromu un pacientiem bez perorālas alerģijas sindroma. Secinājumi Nepastāv asociācija starp astmu un sensibilizāciju pret koku ziedputekšņu alergēniem. Pastāv asociācija starp noteiktiem augu bāzes pārtikas alergēniem un orālās alerģijas sindromu. Nepastāv asociācija starp noteikto augu bāzes pārtikas alergēnu sIgE koncentrāciju un orālās alerģijas sindromu. Atslēgvārdi Koku putekšņu alerģija, bērzu putekšņu alerģija, orālās alerģijas sindroms

Subject of research The study was performed in order to evaluate the association between sensitisation patterns to tree pollen allergens and asthma and as well as plant-based food allergens, their concentration and the association to oral allergy syndrome. Research methodology We analysed data from patients who underwent ALEX or ALEX2 panel for sensitisation patterns to tree pollen allergens and plant-based food allergens. The acquired data was analysed together with the patients’ clinical histories of asthma and oral allergy syndrome. Results Sensitisation patterns to the major birch pollen allergen Bet v 1 and minor birch pollen allergens Bet v 2 and Bet v 6 were not associated with asthma. Sensitisation patterns to Bet v 1 and the main allergens from hazel and alder pollen, Cor a 1.0103 and Aln g 1, respectively, were not associated with asthma. Sensitisation to Cor a 1.0401 from hazelnut, Mal d 1 from apple, Dau c 1 from carrot, Ara h 8 from peanut and Gly m 4 from soy did correlate with oral allergy syndrome to the respective plant-based foods. The concentration of sIgE against plantbased food allergen components did not correlate with oral allergy syndrome to the respective plant-based foods. There was no statistically significant difference between the percentage of the concentration of sIgE against plant-based food allergens to the total IgE and the Bet v 1 IgE concentrations in patients with oral allergy syndrome and patients without oral allergy syndrome to the respective plant-based foods. Conclusions Sensitisation patterns to tree pollen allergens were not associated with asthma. Sensitisation to certain plant-based food allergens were associated with oral allergy syndrome to the respective plant-based foods. The concentration of sIgE to plant-based food allergens was not associated with oral allergy syndrome to the respective plant-based foods. Key words Tree pollen allergy, birch pollen allergy, asthma, oral allergy syndrome.
Association of molecular sensitisation patterns with asthma and oral allergy syndrome in patients sensitised to tree pollen in Latvia
Keywords: Medicīna; Tree pollen allergy; birch pollen allergy; asthma; oral allergy syndrome