Opioīdu izraisītas blaknes un to novēršana - Boļšakova, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba mērķis bija pētīt opioīdu izraisītas blaknes. Tika veikta aptauja paliatīvas aprūpes pacientiem, kuri lieto opioīdus (tramadolu, kodeīnu, dihidrokodeīnu, morfīnu vai fentanilu). Pētījumā piedalījas 63 pacienti. Pētījums pierāda opioīdu izraisīto blakņu problēmas aktualitāti, jo blaknes bija 60% respondentiem. Pacientiem ir laba transdermāla fentanila panesamība (0% blaknes),savukārt fentanila injekcijas izrasīja blaknes visiem respondentiem. Visizplatītāka opioīdu izraisīta blakne bija nespēks un aizcietējumi. Pēc pacienta subjektiva viedokļa tika atrastas alternatīvas metodes, kas palīdz opioīdu izraisīto blakņu noveršanā. Lietojot opioīdus pēc indikācijasm un ārsta dinamiskajā novērošanā mazina blakņu risku.

The aim of the work was to study opioid induced side effects. A survey was made on palliative care in patients that was on opioid therapy (tramadol, codeine, dihydrocodeine, morphine or fentanyl). A total of 63 patients took part in the study. The study proves the actuality of the problem of opioid induced side effects, with 60% of the respondents being affected. Patients have good tolerability for transdermal fentanyl (0% side effects), while fentanyl injections have developed side effects in all respondents. The most commonly reported opioid induced side effects were fatigue and constipation. From the patient's point of view, alternative methods have been found that help in the managment of opioid side effects. The use of opioids following the onset of symptoms and the doctor's dynamic monitoring reduces the risk of side effects.
Side effects of the opioids and their prevention
Keywords: Medicīna; opioīdi; blaknes; atsāpināšana; mehānismi; tramadols