Latvijas un Eiropas iedzīvotāju pašnovērtētās veselības modelis un veselības riska faktori - Možajeva, Irina (Latvijas Universitāte, 2012)
Latvijas un Eiropas iedzīvotāju pašnovērtētās veselības modelis un veselības riska faktori Darbā tiek novērtēta sociālekonomisko determinantu un veselības riska faktoru ietekme uz Latvijas un Eiropas iedzīvotāju veselību. Tiek piedāvāta jauna pieeja pašnovērtētās veselības modelēšanai. Pēc autores domām, veselības koncepcija ir pārāk sarežģīta, lai izmantotu viendimensijas ekonometriskos modeļus veselības determinantu efektu novērtēšanai. Darbā daudzdimensiju stereotipa logit (DSL) modelis tiek adaptēts veselības modelēšanas problemātikai. DSL ļauj noteikt faktoru efektu nemonotonitāti un atklāt nozīmīgos faktoru efektus tur, kur viendimensijas modeļi, piemēram, sakārtotais logit un probit, tos „neredz”. Modelējot pašnovērtēto veselību ar DSL metodoloģiju tiek sasniegti augstāki modeļu ticamības un kvalitātes rādītāji nekā pielietojot literatūrā plaši izmantojamo sakārtoto probit modeli. Atslēgas vārdi: daudzdimensiju stereotipa logit modelis; pašnovērtētā veselība; sociālekonomiskie determinanti; veselības riski

Self-Assessed Health Model and Health Risk Factors of Latvia’s and Europe’s Population This research aims at estimating impact of socioeconomic determinants and health risk factors on health outcomes in Latvia and Europe. The work proposes new approach for modelling self-assessed health. We find that concept of health is too complicated to measure effects of health determinants using one-dimensional econometric models. We adapt multi-dimensional stereotype logit to the problem of modelling health; the model allows capturing nonmonotonicity in effects of factors and revealing significant effects significant effects that remain unseen if single dimension models, such as ordered logit and probit, are used. Modelling self-assessed health using multi-dimensional stereotype logit provides higher model goodness of fit and quality measures in comparison with widely used ordered probit model. Keywords: multi-dimensional stereotype logit; self-assessed health; socioeconomic determinants; health risks.
Self-Assessed Health Model and Health Risk Factors of Latvia’s and Europe’s Population
Keywords: Ekonomika; Ekonometrija; Econometric