Meža cūku rakšanas ietekme uz sauso dabisko zālāju saglabāšanos Ziemeļkurzemē - Bahmanis, Dāvis (Latvijas Universitāte, 2019)
Latvijā dabisko zālāju izplatība ir vērtējama kā ļoti maza, jo tie veido aptuveni 0,7% no valsts kopējās teritorijas. Mūsdienās meža cūku rakumu sastopamība apsaimniekotos un neapsaimniekotos dabiskos zālājos ir viens no aktuāliem jautājumiem dabisko zālāju aizsardzības stāvokļa novērtēšanā, jo meža cūku rakumi ietekmē vairākas zemnieku saimniecības, apgrūtinot apsaimniekotājiem zāles novākšanu un samazinot kvalitāti lopbarībai lauksaimniecības teritorijās. Turklāt neapsaimniekotos zālājos meža cūku rakumi samazina zālāja atjaunošanas potenciālu, tādējādi samazinot biotopa atjaunošanās efektivitāti un apsaimniekošanas uzsākšanu. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot meža cūku rakšanās ietekmi uz sauso dabisko zālāju biotopu stāvokli un apsaimniekošanu Ziemeļkurzemē. Darbā apkopota informācija par meža cūku populācijas dinamiku Latvijā, to ietekmi uz ES dabisko zālāju biotopiem, kā arī analizēta meža cūku rakumu ietekme uz augu sugu daudzveidību Rindas ielejā. Rezultāti liecina, ka meža cūku populācija kopš 2015. gada Āfrikas cūku mēra un tā ierobežošanai veikto pasākumu ietekmē Latvijas teritorijā ir mazinājusies, tādējādi meža cūku rakumu ietekmētu dabisko zālāju platību īpatsvars ir samazinājies. Meža cūku rakumi samazina veģetācijas daudzveidību ilgtermiņā, bet to nolīdzināšana un tai sekojoša biotopam piemērota apsaimniekošana veicina augu sugu daudzveidības atjaunošanos Rindas ielejā. Atslēgas vārdi: dabisks zālājs, biotops, meža cūkas (Sus scrofa), rakumi, sugu daudzveidība, veģetācija

The spatial distribution of semi-natural grasslands in Latvia is considered very low, covering only 0,7% of the territory. The occurrence of present day wild boar rootings in managed and unmanaged natural grasslands is one of the pressing issues in status assessment of natural grassland protection, since the wild boar rootings influence multiple agricultural farmlands by interfering in hay harvesting and reducing its foragge quality. Futhermore, in unmanaged grasslands, wild boar rooting decreases the potential of restoring them to natural grasslands. The aim of the Master's thesis was to determine the influence of wild boar rooting on the condition and managment of semi-natural grassland biotopes in North Kurzeme. Thesis summerizes information about the dynamics of wild boar species population in Latvia, their influence on EU natural grassland biotopes, as well as the analysis of the wild boar rooting effect on the plant species diversity in the Rinda valley. The results show that the population of wild boars have decreased in the territory of Latvia since African swine fever in 2015 and the preventive measures taken for its limitation, thereby reducing the share of the wild boar rooting affected semi-grassland areas. In the longterm, wild boar rooting decreases the vegetation diversity, but their leveling and following appropriate management contributes in the regeneration of the species diversity in the Rinda valley. Key words: semi-natural grassland, biotope, wild boar (Sus scrofa), rootings, species diversity, vegetation
Influence of wild boar rooting on preservation of dry semi-natural grasslands in North KurzemeInfluence of wild boar rooting on preservation of dry semi-natural grasslands in North Kurzeme
Keywords: Ģeogrāfija; dabisks zālājs; biotops; meža cūkas (Sus scrofa); rakumi; sugu daudzveidība