Pjēra Teijāra de Šardēna "Panteisms" - Kasaross, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2010)
Šī darba nosaukums ir „Pjēra Teijāra de Šardēna „panteisms””. Darbā tiks apskatīta franču jezuītu priestera un paleontologa Pjēra Teijāra de Šardēna radītā uzskatu sistēma, kurā savienoti evolūcijas teorijas un kristīgās teoloģijas elementi. Tāpat darbā tiks apskatīta Teijāra de Šardēna biogrāfija, viņa darbības kultūrvēsturiskais konteksts un viņa vieta tajā, viņa ideju galvenie ietekmētāji, kā arī viņa uzskatu sistēmas īss izklāsts. Darba pēdējā nodaļā, nevienprātības dēļ, kas saistās ar dažu viņa uzskatu sistēmas aspektu šķietamo līdzību panteismam, tiks veikts pētījums, ar mērķi noskaidrot, vai tas ir pamatots pieņēmums. Tā kā šajā darbā tiek pārstāvēts viedoklis, ka de Šardēna uzskatu sistēma nav uzskatāma par panteistisku, darba pēdējā nodaļā viņa uzskati attiecīgajā jomā tiks salīdzināti ar iespējamajiem variantiem – klasisko teismu un panenteismu. Darba beigās secinot, ka viņa uzskati vairāk līdzinās panenteismam. Atslēgvārdi: Teijārs de Šardēns, jezuīti, katoļu baznīca, zinātne, panteisms, teisms, panenteisms.

The title of this work is „Pierre Teilhard de Chardin`s „Pantheism””. In this work will be observed the frame of reference of French Jesuit priest and paleontologist. This frame of reference contains the elements of the theory of evolution and Christian theology. Also in this work will be observed the biography of Teilhard de Chardin, the cultural and historical context of time of his activity and his place in it, the main affectors of his ideas, and also breef exposition of his frame of reference. In the last part of this work, because of disagreement, which is related with seeming likeness of a few aspects of his frame of reference with pantheism, will be made a research, with aim to clarify, whether or not this assumption justified. Since in this work is represented an opinion, wich states that the frame of reference of Teilhar de Chardin is not considerable as pantheistic, in the last part of this work his opinions in this field, will be compared with probable versions – classical theism and panentheism. In the end of this work conclusion is made that these opinions agrees more with panentheism. Keywords: Teilhard de Chardin, Jesuits, Catholic church, science, pantheism, theism, panentheism.
Pierre Teilhard de Chardin's "Pantheism"
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne