Pilsētas sarukšanas ietekme uz Rīgas vēsturiskā centra vidi - Ķivule, Astra (Latvijas Universitāte, 2013)
Pasaulē katru gadu ievērojami pieaug pilsētās un mazpilsētās dzīvojošo cilvēku skaits. Vienlaikus Eiropa piedzīvo rūkošo pilsētu fenomenu, ko veicina zemā dzimstība un suburbanizācijas procesi. Pie rūkošām pilsētām pieskaitāma arī Rīga, kas pēdējo 20 gadu laikā ir zaudējusi vairāk nekā 20% iedzīvotāju. Šis process atspoguļojas Rīgas vēsturiskā centra vidē, jo īpaši lielajā neapdzīvoto ēku īpatsvarā. Maģistra darbā apzināts neizmantoto ēku skaits Rīgas vēsturiskajā centrā. Neizmantotās ēkas darbā apskatītas ne tikai kā vakants dzīvojamais un komercdarbības resurss, bet arī kā potenciāls cēlonis vides un socioekonomiskām problēmām. Darbā skaidrota gan iedzīvotāju sarukuma un neizmantoto ēku ietekme uz pilsētas vēsturiskā centra vidi, gan Rīgas domes politika attiecībā pret sarukšanas procesu.

The number of people living in towns and cities increases every year. However, the shrinking cities phenomenon is widespread over Europe due to suburbanization and decreasing birth rates. Riga is a typical shrinking city and over the past 20 years has been losing more than 20% of its population. In the master’s thesis the amount of abandoned houses in the historical centre of Riga has been identified. This paper analyses how such factors as declining population and significant number of abandoned housing impact the urban environment of historical centre of Riga. Riga City Council’s policy regarding urban shrinkange process is also analysed to provide comprehensive perspective of issues and solutions to urban development.
The impact of urban shrinkage on the environment of Riga city historical centre
Keywords: Vides zinātne