Mākslīgā apgaismojuma spektra iespējas interjerā - Havensone, Alīse Beta (Latvijas Universitāte, 2024)
Diplomdarbā tiek analizēta mākslīgā apgaismojuma spektra ietekme uz cilvēku un tā aktualitāte mūsdienās. Darba mērķis ir izstrādāt interjera studijas dizaina projektu, akcentējot mākslīgā apgaismojuma spektra iespējas interjerā. Darbs sastāv no trīs daļām - teorētiskās, empīriskās un radošās daļas. Teorētiskajā daļā tiek veikts pētījums par mākslīgā apgaismojuma spektra lietojumu interjerā, gaismas spektra uztveri no bioloģiskā aspekta un mūsdienu tehnoloģiju iespējām mākslīgā apgaismojuma spektrā. Empīriskajā daļā tiek analizēts kā interjera studijas plānojums tiek risināts ar mākslīgā apgaismojuma spektra palīdzību. Darba radošā daļa ietver oriģināli izstrādātu interjera studijas interjera dizaina projektu, akcentējot mākslīgā apgaismojuma spektra lomu interjera studijas plānojumā un cilvēka centrēta apgaismojuma koncepta izstrādē. Diplomdarbs sastāv no 6 nodaļām, 4 apakšnodaļām un 36 pielikumiem. Tā apjoms ir 57 lappuses. Darbā izmantoti 38 literatūras avoti.

The diploma thesis examines the possibilities of the impact of artificial lighting spectrum on humans and its relevance in today's context. The aim of the work is to develop an interior design project for an interior design studio, emphasizing the possibilities of the artificial lighting spectrum in the interior. The work is divided into three parts - theoretical, empirical, and creative. The theoretical section involves a study on the application of the artificial lighting spectrum in the interior, the perception of light spectrum from a biological perspective, and the possibilities of modern technologies in the artificial lighting spectrum. The empirical part analyzes how the interior design of an interior design studio is addressed with the aid of the artificial lighting spectrum. The creative part includes an originally developed interior design project for an interior design studio, highlighting the role of the artificial lighting spectrum in the interior design of the studio and the development of the concept of the human-centric lighting. The diploma contains 6 chapters, 4 subchapters, and 36 appendices with a total of 57 pages. Thirty-eight literature sources have been referenced in the study.
The possibilities of the artificial lighting spectrum in the interior
Keywords: Mākslas zinātne; mākslīgais apgaismojums; vizuālā uztvere; interjers; gaismas spektrs