Krāsu kategorizācijas īpatnības īso viļņu spektrā bilingvāli un monolingvāli krieviski runājošajiem - Lazdāne, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbs tika uzrakstīts latviešu valodā uz 36 lapām, kas satur 20 attēlus, 3 tabulas un 24 atsauces uz literatūras avotiem. Mērķis: Noskaidrot valodas ietekmi uz krāsu kategorizāciju redzamās gaismas īso viļņu spektra daļu. Pētījumā piedalījās 38 dalībnieki, bez krāsu redzes defektiem. Izvērtējot katru dalībnieku atsevišķi, tika noskaidrots, ka krāsu kategorizācija kategorijās “zils” un “gaiši zils” tiek veikta izvērtējot testa stimula gaišumu. Pētījuma rezultāti liecina, ka nevar viennozīmīgi konstatēt būtisku valodas ietekmi uz krāsu kategorizāciju redzamās gaismas īso viļņu spektra daļā.

Bachelor thesis is written in Latvian language on 36 pages, which consists of 20 pictures, 3 tables, 24 references. Purpose: to establish the language influence over the colour categorization on visible light short-wave spectrum. 38 people have participated in the research, none of them had any colour eyesight deficiencies. Evaluating each of the participants separately, it was made clear that the distinction between the colours such as blue and light blue was made by using the lightness of the colour. The research results show that we cannot prove that the language has had any significant influence over the colour categorization on visible light short-wave spectrum.
The specifics of color categorization in short wavelength spectrum among bilingual and monolingual Russian speakers
Keywords: Fizika; krāsa; krāsu kategorizācija; sinij; goluboj; zils