Koherentās apdzīvotības oscilācijas atomos bez supersīkstruktūras - Akmentiņš, Austris (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbā tiek pētīta atomāra ansambļa uzvedība, ja tas atrodas divu lāzeru ar mazliet atšķirīgām frekvencēm laukā. Šādā situācijā tiek ierosinātas koherentās apdzīvotības oscilācijas - ansamblī notiek periodiskas, nerimstošas svārstības, kuru periods sakrīt ar lāzeru frekvenču starpībai atbilstošo periodu. Apskatot divu līmeņu sistēmu, skaitliski tiek iegūta ansambļa apdzīvotību un koherences atkarība no laika un tad, izmantojot Bloha sfēru, tiek analizēta šo atrisinājumu atkarība no abu lāzeru amplitūdu attiecības un abu lāzeru frekvenču nobīdes no atomārās pārejas rezonanses frekvences. J1=0→J2=1 pārejas gadījumā skaitliski tiek iegūta fluorescences signālu ar 3 ortogonālām polarizācijām atkarība no laika un tiek analizēta to atkarība no jau minētajiem parametriem, kā arī ārējā magnētiskā lauka intensitātes un leņķa ar lāzera elektrisko lauku.

This work investigates the behaviour of an atomic ensemble under the influence of two lasers with slightly different frequencies. In such a situation the ensemble undergoes periodic, undamped oscillations with a period corresponding to the frequency difference of the lasers. For the two level system the time dependence of the populations and coherence is numerically obtained for various values of the parameters: amplitude ratio of the two lasers and shift of both laser frequencies with respect to the resonance frequency. The dependence on these parameters is analysed. For the J_1=0→J_2=1 transition fluorescence signals for three orthogonal polarisations are numerically obtained. Their dependence on the previously mentioned parameters and the magnitude of an external magnetic field and its angle with the laser electric field is analysed.
Coherent Population Oscillations in atoms without hyperfine structure
Keywords: Fizika; Atomārs ansamblis; Koherentās apdzīvotības oscilācijas; Divu frekvenču ierosme; Divu līmeņu sistēma; J1=0 - J2=1 pāreja