Krievijas Federācijas bruņojuma kontroles politika - Sergejeva, Zelma (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba „Krievijas Federācijas bruņojuma kontroles politika” mērķis ir analizēt Krievijas bruņojuma kontroles politiku Eiropas drošības kontekstā. Darbā aplūkoti teorētiskie skaidrojumi drošības konceptam, kā arī uzticību veicinošu mēru nozīme. Darba gaitā tiek skaidrots, kādi ir nosacījumi, kāpēc valstis izvēlas bruņojuma kontroles īstenošanu, kādi ir tās uzdevumi un kā tā ir attīstījusies. Lai aplūkoto Krievijas bruņojuma kontroles politiku, kā gadījumi izpētei ir izvēlēta stratēģiskā bruņojuma samazināšana, kā arī dalība konvencionālā bruņojuma kontroles mēros. Darbā analizēta Krievijas motivācija būt daļai no šiem bruņojuma kontroles mēriem, kā arī analizēta tās saistību ievērošanas prakse. Pētījumā tiek aptiprināta hipotēze, ka Krievijas īstenotā bruņojuma kontroles politika tiek veidota tās drošības interesēs, un tās mērķis nav veicināt drošību un stabilitāti Eiropā.

The Master’s Thesis „Arms Control Policy of Russian Federation” was undertaken with an aim to analyse the Russian arms control policy in the context of European security. Thesis deals with theoretical explanations of the concept of security, as well as the importance of confidence-building measures. It is explained under which conditions countries choose to implement arms control measures. In order to analyse Russia's arms control policy, the reduction of strategic armaments and commitments to conventional arms control were chosen as cases for research. Thesis analyse Russia's motivation to be a part of these arms control measures and its compliance practices. The study confirms hypothesis that Russia's arms control policy is designed in the interests of its security and is not intended to contribute to security and stability in Europe.
Arms Control Policy of The Russian Federation
Keywords: Politikas zinātne; bruņojuma kontrole; uzticību veicinoši pasākumi; atbruņošanās; Arms control; Confidence and Security Building Measures