Zāļu gatavošana aptiekā - Kotlere, Ilze (Latvijas Universitāte, 2016)
Zāļu gatavošana aptiekās sastapās ar problēmām jau 20. gadsimta 20. un 30. gados, jo rūpnieciski gatavotās zāles lielā daudzumā nāca no ārzemēm un aptieku gatavotajām zālēm bija grūti ar to konkurēt. Šobrīd aptiekās zāles tiek gatavotas arvien mazāk. Gadu gaitā daudzi aptiekā gatavotie preparāti ir kļuvuši komerciāli pieejami. Piemēram fentanila sūkājamās tabletes, 4-Aminopiridīna kapsulas (fampridine), nistatīna sūkājamās tabletes, tetrakaīna-adrenalīns-kokaīna šķīdums. Bakalaura darba mērķis: izvētrēt Līvānu centra aptiekā gatavoto zāļu apriti no 2015. gada janvāra līdz 2015. gada decembrim. Izmantojot aptiekā pieejamās ekstemporālās receptes, apkopotas un izanalizētas 399 receptes. Secināts, ka pārsvarā receptes izraksta ģimenes ārsts. Visvairāk tiek gatavotas ziedes (37%), deguna pilieni (32%) un mikstūras (16%), savukārt sterilie šķīdumi netiek gatavoti pavisam. Lai gatavotu zāles, aptiekai ir nepieciešamas visas sastāvdaļas, pretalerģijas zālēm bija nepieciešams maksimāli 9 sastāvdaļas, pretiesnu zālēm bija nepieciešamas 8 sastāvdaļas, supozitorijiem un ādu mīkstinošajām zālēm – 7 sastāvdaļas. Augot nepieciešamā sastāva skaitam, gatavošana ir laikietipīgāka un arī ekstemporālo zāļu cena palielinās. Visdārgākās ir ziedes un supozitoriji.

Pharmacy compounding faced with problems already in the 20th century 20s and 30s, becouse commercially prepared medications in large quantities came from abroad and to medicinal products, which were prepared in pharmacies, were difficult to compete with it. Currently, drugs in pharmacies are made increasingly less. Over the years, many preparations, which were made in pharmacies, has become commercially available. For example, fentanyl lozenges, 4-aminopyridine capsules (fampridine), nystatin lozenges, tetracaine-adrenaline-cocaine solution. The purpose of bachelor thesis is to evaluate movement of medicaments, which ar made in Livani center pharmacy, from the January of 2015 till December of 2015. With using in pharmacy available compounded recipes, I have compiled and analyzed 399 recipes. Concluded, that mostly recipes are prepared by family doctor. The most of all are prepared ointments (37%), nasal sprays (32%), mixtures (16%), while the sterile solution is not prepared at all. To prepare the medicaments, pharmacy needs all components, for anti-allergy medicaments were necessary to a maximum of 9 components, for decongestants medicaments were necessary 8 components, for suppositories and skin emollient medicaments - 7 components. With the growth of necessery amount of components, preparing takes more time and the prices of compounded medicaments increases. The most expensive are ointments and suppositories.
Preparation of medicines in a pharmacy
Keywords: Farmācija; EKSTEMPORĀLĀ RECEPTŪRA; EKSTEMPORĀLIE PREPARĀTI; ZĀĻU GATAVOŠANA; FARMACEITISKĀ APRŪPE; ZĀĻU FORMAS