Kriptovalūtu regulējuma prakse un nepieciešamības novērtējums. - Sedova, Karīna (Latvijas Universitāte, 2018)
Pēdējo gadu laikā pasaulē ir novērojamas straujas un neparedzamas kriptovalūtu vērtību svārstības, ko pastiprina lielais lietotāju pieprasījuma pieplūdums. Diemžēl ir novērota paaugstināta lietotāju pašdarbība, kuras rezultātā ir palielinājies nelegālo finansējumu līmenis. Šajā pētniecības darbā tika veikta pašlaik esošo kriptovalūtu analīze un to juridiskie aspekti. Darba mērķis bija izprast kriptovalūtu būtību un darbību, kā arī izpētīt, kāda ir regulējuma situācija ārvalstīs un kāda ir patērētāju attieksme par iespējamiem ierobežojumiem. Darbā tika veikta detalizēta kriptovalūtu maksājumu sistēmas būtības un darbības izpēte. Praktiskajā daļā tika izveidotas aptauja un intervija ar uzdevumu noskaidrot lietotāju un nelietotāju attieksmi pret virtuālām valūtām. Kriptovalūtu ieviešana, salīdzinājumā ar ierasto maksājumu sistēmām, ir patērētājam izdevīgāka un sniedz ievērojamu skaitu priekšrocību, tomēr pašlaik tās nespēj aizstāt skaidras naudas vai bankas pārskaitījuma norēķinus.

In recent years, there has been a rapid and unpredictable fluctuation in the value of cryptocurrencies in the world, aggravated by a large influx of user demand. Unfortunately, there has been an increase in user amateur action, which has resulted in an increase in the level of illegal funding. In this research was performed an analysis of the current cryptocurrencies and its legal aspects. The aim of the work was to understand the nature and functioning of the cryptocurrencies, as well as to examine the regulatory situation abroad and the attitude of consumers about possible constraints. A detailed study was carried out of the nature and operation of the cryptocurrencies payment system. In the practical part were created a survey and an interview with the task of finding out the attitude of users and non-users towards virtual currencies. Introducing cryptocurrencies in comparison to traditional payment systems is more beneficial to the consumer and provides a significant number of benefits, however, they are currently unable to replace cash or bank transfer payments.
The practice of cryptocurrency regulation and evaluation of necessity.
Keywords: Vadībzinātne; Kriptovalūta; virtuālā valūta; digitālā nauda; norēķinu veids; maksājumu sistēma