Kreiso ideju ģenēze latviešu dzejā (1890 – 1914) - Kučere, Elīne (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba “Kreiso ideju ģenēze latviešu dzejā (1890–1914) mērķis ir izzināt, kā kreisās idejas veidojās un nostiprinājās latviešu dzejā laikaposmā no 1890.–1914. gadam, par pētījuma avottekstiem izvēloties Eduarda Veidenbauma, Jāņa Akuratera, Kārļa Krūzas un Arveda Švābes dzeju. Pētījuma uzdevumi ir atlasīt nepieciešamo teorētisko literatūru, raksturot vēsturisko un sociālopolitisko kontekstu, izpētīt, kā kreisās idejas ienāca latviešu literatūrā ar pulciņu, polemiku starpniecību, veikt Eduarda Veidenbauma, Jāņa Akuratera, Kārļa Krūzas un Arveda Švābes sociālkritisko dzejoļu analīzi, uzmanību vēršot kreiso ideoloģiju un sociālo jautājumu reflekcijai.

The aim of the Master's thesis "The Genesis of Leftist Ideas in Latvian Poetry (1890–1914)" is to explore how leftist ideas emerged and became established in Latvian poetry during the period from 1890 to 1914. The primary sources for the research are the poems of Eduards Veidenbaums, Jānis Akuraters, Kārlis Krūza, and Arveds Švābe. The objectives of the study are to select the necessary theoretical literature, to describe the historical and socio-political context, to investigate how leftist ideas entered Latvian literature through literary circles and polemics, and to conduct an analysis of the socially critical poetry of Eduards Veidenbaums, Jānis Akuraters, Kārlis Krūza, and Arveds Švābe, with particular attention to the reflection of leftist ideologies and social issues.
The Genesis of Leftist Ideas in Latvian Poetry (1890 – 1914)
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; marksisms; sociālisms; strādniecība; sociālā nevienlīdzība