Azartspēļu nodevu un to likuma ietekme uz kazino un pokera tiešsaites vietnēm Latvijā - Krīgers, Roberts (Latvijas Universitāte, 2018)
Azartspēles ir jebkuras spēles uz naudu, kur to spēlētājiem ir iespēja iegūt laimestu. Bieži azartspēļu laimests vairāk ir atkarīgs no veiksmes, nekā no prasmēm. Populārākās azartspēles mūsdienās ir spēļu automāti, rulete, dažādas kāršu spēles, piemēram, pokers, acīte un citas. Pēdējo gadu laikā ir aktuāla arī cīņa pret nelegālajām interneta azartspēļu vietnēm, taču joprojām atrodas personas, kas spēj atrast apvedceļus noteiktajiem ierobežojumiem un piekļūt bloķētajām nelicencētajām vietnēm, bet, tam ir nepieciešamas noteiktas zināšanas tehnoloģijās. Ne vienmēr pasaules interneta azartspēļu tirgus dalībnieki izņem licenci darbībai Latvijā. Jānorāda, ka tiešsaistes azartspēles vietnes nav tikai Latvijas mēroga problēmjautājums. Papildus ir nepieciešams uzsvērt ne tikai azartspēļu nodevu neiekasēšanas risku, bet arī iedzīvotāju ienākuma nodokļa nemaksāšanas risku, kas arī apdraud valsts budžeta intereses. Papildus iepriekš minētajam, autora darba tēmas aktualitāti raksturo arī tas, ka pētāmās jomas ietvaros trūkst ne tikai viennozīmīga tiesiska regulējuma, bet arī juridiskās literatūras kā tādas, tāpēc autora darbs var veikt zināmu pienesumu šīs jomas izpratnes un regulējuma uzlabošanas ietvaros. Darba mērķis ir, izpētot spēkā esošo tiesisko regulējumu azartspēļu uzraudzības un nodokļu jomā, sniegt priekšlikumus likumdevēja un kompetento iestāžu darbībām praksē pastāvošo problēmjautājumu risinājumiem. Darba uzdevumi ir sekojoši: izpētīt azartspēļu jēdzienu un to veidus, sniedzot ieskatu azartspēļu rašanās vēsturē, un to attīstībā līdz mūsdienām; izpētīt azartspēļu tiešsaistes vietņu tiesisko regulējumu; izanalizēt azartspēlēm piemērojamo nodevu un nodokļu veidus un to iekasēšanas problēmjautājumus; sniegt ieskatu iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas problēmās. Darbs sastāv no ievaddaļas, 4 nodaļām, kopsavilkuma, izmantotās literatūras un avotu saraksta. Atslēgvārdi: Azartspēles, Tiešsaistes vietnes, ienākuma nodoklis, Azartspēļu nodevas. Kopējais darba apjoms ir 44 lappuses.

Gambling is any kind of money game where players have the chance of winning money. Most of the time winning in gambling is more dependent on luck than on skill. Most popular gambling games nowadays are slot machines, roulette, various card games such as poker, blackjack, and many others. The fight against illegal online gambling sites in recent years is also topical, but there is still someone who wants and is able to find bypasses to the restrictions and access blocked unlicensed websites, but it needs technology expertise. Players in the global online gambling market are not always eligible for a license to operate in Latvia. It should be noted that online gambling sites are not only a problem of Latvia's scale. In addition, it is necessary to mention not only the risk of not collecting gambling fees, but also the risk of non-payment of personal income tax, which also threatens the interests of the state budget. The aim of the paper is to present proposals to the legislator and the competent authorities for solving problems in practice in the field of gambling monitoring and taxation in force. The tasks are: to study the concept of gambling and its types, giving an insight into the history of the birth of azarts and their development to the present day; Explore the legal framework for online gambling sites; analyze the types of taxes and taxes applicable to gambling and the issue of collecting them; to provide an insight into the problems of application of personal income tax. Papaer consists of introduction, 4 (four) chapters, conclusions, sources used. Keywords: Gambling, Online Sites, Income Tax, Gambling Fees. Total volume of the paper is 44 pages.
The regulation of gambling fees and their law on casino and online poker sites in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne; Azartspēles; Tiešsaistes vietnes; ienākuma nodoklis; Azartspēļu nodevas