Pirmsskolas izglītības iestādes piemērotas āra vides veidošana un izmantošana mācību procesā - Gajevska, Karīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba „Pirmsskolas izglītības iestādes piemērotas āra vides veidošana un izmantošana mācību procesā” mērķis bija izpētīt Latvijas pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāju, vadītāju vietnieku/ metodiķu un skolotāju vidū svarīgākos un visbiežāk sastopamos uz vietas šķēršļus un problēmas āra mācību vides organizēšanā, veidošanā un āra izglītības metožu pielietošanā bērnu mācību /audzināšanas procesā. Pētījuma metodes ir teorētiskās literatūras un normatīvo dokumentu analīze, anketēšana, intervijas, statistikas datu apstrāde. Pētījuma rezultāti atklāj, ka pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājiem un darbiniekiem ir nepieciešama profesionālā pilnveide āra mācību vides veidošanā un izmantošanā mācību un audzināšanas procesā, īstenojot Skola 2030 jaunā satura mācību programmu, kura jau tagad paredz mācību vielas apgūšanu, dažādojot mācību metodes un piedāvājot tās gan iestāžu telpās, gan ārpus tām. Autores maģistra darbs apkopo āra izglītības tendences Eiropā un tās attīstību Latvijas teritorijā, norādot uz aktualitātēm mūsdienu pirmsskolas izglītībā. Konkrētā pētījuma rezultāts - tika izstrādāti ieteikumi pirmsskolas izglītības iestāžu piemērotas āra vides veidošanai un izmantošanai mācību un audzināšanas procesā, kas atbilstu jaunā mācību satura īstenošanai.

The objective of the master's thesis “Creating and using a suitable outdoor environment in the teaching process of the pre-school educational institution” was to study the most important and most common obstacles and problems among Latvian pre-school education institutions, deputy heads / methodologists and teachers in organizing, creating in the process of teaching / upbringing children during outdoor education. Research methods are analysis of theoretical literature and normative documents, questionnaires, interviews, statistical data processing. The results of the research reveal that the managers and employees of pre-school education institutions need professional development in creating and using an outdoor environment in the teaching and upbringing process, implementing in the School 2030 new content curriculum, which already envisage learning the subject, diversifying teaching methods and offering them for indoor and outdoor. The author of master's thesis summarizes the tendencies of outdoor education in Europe and its development in the territory of Latvia, pointing to the current events in modern pre-school education process. The result of the specific research - recommendations were developed for the creation and using of a suitable outdoor environment in pre-school education institutions during teaching and upbringing process, which would correspond to the implementation of the new curriculum. Keywords: Pre-school education, outdoor learning environment, outdoor education, green classes, Eco-school and Eco-school program.
Creating and Using a Suitable Outdoor Environment in the Teaching Process of the Pre-school Educational Institution
Keywords: Izglītības vadība; Pirmsskolas izglītība; Āra mācību vide; Āra izglītība; Āra klases; Ekoskola