Valoda kā varas līdzeklis politiskās runās - Artamonova, Olga (Latvijas Universitāte, 2010)
Efektīvs un mērķtiecīgs valodas lietojums politiskās runās ļauj runātājam sasniegt svarīgus sociālus mērķus, pārliecināt adresātu pieņemt izteiktās idejas un viedokļus, kā arī ietekmēt apziņu, tādēļ pēdējā laikā ir pieaugusi nepieciešamība pievērsties politisko runu analīzei. Šis bakalaura darbs ir veltīts metaforu lietojumam politiskās runās, kas tiek izmantotas noteikta mērķa sasniegšanai. Darbā izmantotās pētījuma teorētiskās metodes ir palīdzējušas izprast manipulatīvo stratēģiju lietojumu politiskās runās. Darba empīriskajā daļā, izmantojot diskursa analīzi, tika analizēts metaforu lietojums desmit bijušāsAmerikas Savienotu Valstu Valsts sekretāres Kondolīzas Raisas runās un desmit Amerikas Savienotu Valstu prezidenta, Baraka Obamas runās. Pētījuma rezultātā tika atklāts, ka metaforas tiek izmantotas kā lingvistiskās manipulācijas līdzekļi, kuru mērķis ir ietekmēt adresāta viedokli. Pētījuma rezultātā tika atklāts, ka politiskās runās metaforu lietošanas visbiežāk izmantotie iemesli ir metaforu spēja veicināt politisko mērķu sasniegšanu. Darbā tika secināts, ka metafora ir efektīva manipulatīva stratēģija, kas tiek lietota politiskās runās, lai veicinātu uzticību valdībai un, lai izteiktu kritiku par veiktajām darbībām un palielinātu sabiedrības atbalstu. Atslēgvārdi: metafora, politiskas runas, politika, lingvistiskā manipulācija, diskursa analīze.

Efficient and purposeful use of language in political speeches allow the speaker to achieve socially significant aims, to persuade the addressees to accept some ideas or opinions and affect their consciousness; therefore, in recent years there has been a growing interest in the analysis and evaluation of political speeches. The present bachelor thesis is aimed at investigating the use and the role of metaphors in political speeches, employed to pursue specific political goals. The theoretical methods comprised a summative analysis of essential theories about the use of manipulative strategies in political discourse. The empirical research method employed was the discourse analysis, which involved the analysis of metaphors used in ten political speeches delivered by Condoleezza Rice, the former United States Secretary of State, and ten speeches delivered by Barack Obama, the President of the United States. The results showed that metaphors can serve as a tool of linguistic manipulation aimed to influence the audience’s opinion. It was found that the most frequent motivating factors for the use of metaphors in political speeches enables political actors to achieve the political goals. It has been concluded that metaphor is an effective manipulative strategy implemented in political speeches to either invoke a feeling of trust towards the governments or to express criticism towards irresponsible actions and enlist the support of the audience. Key words: metaphor, political speeches, politics, linguistic manipulation, discourse analysis
Language as a Tool of Power in Political Speeches
Keywords: Filoloģija