Kultūras mantojuma jēdziena interpretācijas Latvijas PSR (1948-1978) - Bērziņa, Elīna (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt kultūras mantojuma jēdziena interpretāciju Latvijas PSR laika posmā no 1948. gada līdz 1978. gadam. Maģistra darbā izskaidroti faktori, kuri veido un ietekmē kultūras mantojuma interpretāciju sabiedrības ietvaros, analizēta kultūras mantojuma tiesiskā izpratne, raksturota vēstures un kultūras pieminekļu klasifikācijas kā arī izvērtēta padomju laiku propagandas politika kultūras mantojuma jomā. Teorētiska kultūras mantojuma interpretācijas attīstības izpēte ļauj pilnvērtīgi izprast sabiedrības vērtību sistēmas izmaiņas un pastāvošo kultūrpolitiku kā arī pilnīgāk ļauj izprast Latvijas kultūras mantojuma ideju un īpatnību attīstību, lai veiksmīgāk to izmantotu mūsdienās.

The aim of the research is to investigate the interpration of cultural heritage concept in Latvian SSR (1948-1978). In the thesis work it has been explained factors that influence interpretation of cultural heritage in the socity, analyzed cultural heritage legal interpretation, described clasification of historical and cultural monoments and also estimated strategy of soviet propganda. Theoretical reaserch of cultural heritage idea development allows better understand socity’s system of volues and Latvian cultural heritage specific. The importance of master thesis is related with included factual material and analysis of heritage interretation experiences during soviet period as a resource for today’s better understanding of current cultural heritage preservation situation.
The Interpretation of Cultural Heritage Concept in Latvian SSR (1948-1978)
Keywords: Vēsture; Kultūras mantojums; Interpretācija; Pieminekļi; Latvijas PSR