Angiotenzīna konvertējošā enzīma inhibitoru patēriņš Ģimenes aptiekā - 17 - Ūbele, Ineta (Latvijas Universitāte, 2012)
Hipertensīvās slimības ir vienas no visbiežāk sastopamām slimībām Latvijā un visā pasaulē. Vadošo lomu hipertensīvo slimību terapijā ieņem angiotenzīna konvertējošā enzīma inhibitoru (AKEI) preparāti. Maģistra darba mērķis bija pētīt kompensējamo AKEI medikamentu patēriņu Rīgas Ģimenes aptiekā - 17 laika posmā no 2009. līdz2011. gadam. Iegūtie dati liecina, ka pārdotais kompensējamo AKEI medikamentu oriģinālu skaits aptiekā bija 4077 oriģināli, no kuriem 53% bija medikamenti ar vienu aktīvo vielu un 47% kombinēto medikamentu. No analizētajiem 63 AKEI medikamentiem visvairāk tiek izrakstīti perindoprila (42%), ramiprila (21%) un enalaprila (18%) medikamenti. Kombinēto medikamentu (AKEI + diurētiķis un AKEI + kalcija kanālu blokators) patēriņam ir tendence pieaugt. No kombinētajiem medikamentiem visvairāk tiek izrakstīti perindoprila/indapamīda (54,7%) un perindoprila/amlodipīna (22,7%) medikamenti. Atslēgvārdi: hipertensīvās slimības, angiotenzīna konvertējošā enzīma inhibitori, kompensējamie medikamenti.

Hypertensive disease is now one of the most common diseases in Latvia and worldwide. Leading role in hypertensive disease treatment holds angiotensin converting enzyme inhibitor (ACEI) preparations. The aim of the Master thesis was to investigate ACEI medicine consumption at „Rīgas Ģimenes aptieka-17” from year 2009 till – year 2011. Results show that the total number of reimbursable ACEI medicine originals sold in the pharmacy were 4077, of whom 53% were drugs with one active ingredient and 47% were combined drugs. From the 63 medicines analyzed the most prescribed were perindopril (40%), ramipril (24%) and enalapril (23%). Consumption of combined medications (ACEI + diuretics and ACEI + calcium channel blocker) tend to increase. The most prescribed combined drugs were perindopril /indapamide (54,7%) and perindopril/amlodipine (22,7%). Keywords: hypertensive diseases, angiotensin converting enzyme inhibitors, reimbursed drugs.
Angiotensin converting enzyme inhibitor consumption at "Ģimenes aptieka - 17"
Keywords: Farmācija