Darba vides risku ietekme uz SIA “Lidums” nodarbināto labklājību un veselības veicināšanas pasākumi - Reingolds, Uldis (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījumā veikts darba vides riska faktoru novērtējums un analīze SIA „Lidums” nodarbinātajiem – kokapstrādes operatoriem. Ergonomiskie riski vērtēti ar Slodzes galveno rādītāju (SGR-A) metodi, ergonomisko risku ātrās ekspozīcijas kontroles (ĀĒK) metodi un NIOSH vienādojumu rekomendējamā smagumu celšanas limita noteikšanai. Ķīmisko risku novērtēšanai tika izmantota Austrijas metode. Psihosociālo risku novērtēšanai izmantota Darbspējas indeksa noteikšana un Darba stresa indeksa noteikšana. Rezultātā izstrādātas praktiskas rekomendācijas darba vides risku mazināšanai vai novēršanai, darba vides psiholoģiskās vides uzlabošanai, kā arī veselības veicināšanas pasākumi SIA „Lidums” nodarbinātajiem.

The research was made to asses and analyse occupational risk impact on Ltd "Lidums" employees – a wood processing operators. Ergonomic risks were assessed by key item method (SGR -A) Quick exposure Check (QEC), NIOSH Lifting Equation. Austrian method was used to evaluate the effects of chemical risks. Work ability index and work stress index was used to evaluate psychosocial occupational risks. Finland 5 point matrix and employee poll was used to identify and evaluate general occupational risks in Ltd “Lidums” As a result, author developed practical recommendations for risk mitigation and prevention of psychosocial work environment to improve the environment as well as health promotion courses of action to promote activities for Ltd. " Lidums ' employees.
Work environment impact on “Lidums” Ltd employees welfare and health promotion
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze