Organisko materiālu trešās un augstāku kārtu nelineārās optikas efekti - Bērziņa, Anete (Latvijas Universitāte, 2024)
Palielinoties nepieciešamībai pēc ātrdarbīgākām datu apstrādes ierīcēm, ir pastiprinājusies interese par integrētās fotonikas čipiem, kas izmanto nelineārās optikas efektus. Galvenais šķērslis fotonisko ierīču izveidē ir atrast materiālus ar pielāgojamām optiskajām īpašībām. Organisko molekulu struktūru ir iespējams modificēt, lai uzlabotu tās nelineārās īpašības, kas tās padara piemērotākas šādos pētījumos par neorganiskajiem materiāliem. Šajā darbā tiek pētītas organisko materiālu trešās un piektās kārtas nelineārās optikas īpašības. Darbā tiek pētīti azohromoforu savienojumi un DMABI, kas tika pētīts PMMA un DMABI saimnieks-viesis plānajās kārtiņās. Pētījuma laikā tika novērotas arī trešās un piektās kārtas īpašības anizolam.

The need for higher data transmission bandwidth has sparked interest in integrated photonic chips that use nonlinear optical effects. The main obstacle for development of photonic chips is lack of materials with tunable optical properties. The possibility to modify the molecular structure to influence nonlinear response makes organic materials more suitable for such studies than inorganic materials. In this work, the third- and fifth-order nonlinear optical properties of organic materials are investigated. Research was done on azochromophore compounds and DMABI, that was used in PMMA and DMABI host-guest thin films. During research third- and fifth-order properties for anisole were observed.
Third- and higher order nonlinear optical properties of organic materials
Keywords: Fizika un astronomija; nelineārā optika; Kerra efekts; divfotonu absorbcija; trešās harmonikas ģenerācija; organiskie materiāli