Darba vides riska faktori garīgās veselības aprūpes māsām stacionārā - Jankoviča, Vaira (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma - “Darba vides riska faktori garīgās veselības aprūpes māsām stacionārā”. Tēma ir aktuāla, jo māsa savā darbā stacionārā saskaras ar dažādiem darba vides riska faktoriem. Darba mērķis ir noskaidrot, kādi ir garīgās veselības aprūpes māsu darba vides riska faktori stacionārā. Pētniecības uzdevumi ir: 1. Apkopot literatūras avotos pieejamo informāciju par darba vides riska faktoriem garīgās veselības aprūpes māsām stacionāros. 2. Analizēt pacientu ar garīgās veselības traucējumiem simptomu izpausmes un garīgās veselības aprūpes māsu darba vides riska faktorus. 3. Izstrādāt aptaujas anketu un noskaidrot ar kādiem darba vides riska faktoriem saskarās garīgās veselības aprūpes māsas stacionāros. 4. Apkopot rezultātus, izdarīt secinājumus. 5. Izstrādāt priekšlikumus darba vides riska faktoru novēršanai. Tika izvirzīta hipotēze: Garīgās veselības aprūpes stacionārā māsa ir pakļauta dažādiem riska faktoriem, kura pētījuma gaitā apstiprinājās. Pētniecības instruments - aptaujas anketa, pētniecības metode kvantitatīvā. Atslēgas vārdi: darba vide, darba vides riska faktori, garīgās veselības aprūpes māsas, garīgās saslimšanas simptomi un slimību raksturojums.

The topic of the bachelor's thesis is "Work environment risk factors for inpatient mental health care nurses". The topic is topical, because the nurse faces various work environment risk factors in her inpatient work. The aim of the study is to find out what are the risk factors of the work environment of mental health care nurses in the hospital. The research tasks are: 1. To summarize the information available in the literature on work environment risk factors for mental health care nurses in hospitals. 2. To analyze the manifestations of symptoms of patients with mental health disorders and the risk factors of the work environment of mental health care nurses. 3. To develop a questionnaire and find out what work environment risk factors are encountered in mental health care nurses' hospitals. 4. Summarize the results, draw conclusions. 5.To develop proposals for the prevention of work environment risk factors. The hypothesis was put forward: The inpatient mental health nurse is exposed to various risk factors, which was confirmed during the study. Research tool - questionnaire, research method quantitative. Keywords: work environment, work environment risk factors, mental health care nurses, mental illness symptoms and disease characteristics.
Work Environment Risk Factors for Inpatient Mental Health Care Nurses
Keywords: Medicīna; darba vide; darba vides riska faktori; garīgās veselības aprūpes māsas; garīgās saslimšanas simptomi un slimību raksturojums