Zemes izmantošana Latvijas ziemeļaustrumu pierobežā – Valkas pagastā 20./21. gs. mijā - Ārgalis, Sandis (Latvijas Universitāte, 2014)
Darba “Zemes izmantošana Latvijas ziemeļaustrumu pierobežā – Valkas pagastā 20./21. gs. mijā” mērķis ir noskaidrot, kā ir mainījusies zemes izmantošanas struktūra Valkas pagastā pētāmajā periodā un noskaidrot, kādi faktori to ir ietekmējuši. Bakalaura darba teorētiskās daļas izstrādē ir apkopota informācija par zemes izmantošanas izmaiņām Latvijā un citur Austrumeiropā, kā arī noskaidrots, jēdzienu zemes lietojums, zemes lietojuma veidi un zemes izmantošanas struktūra būtība. Bakalaura darba praktiskajā daļā, veidojot un analizējot kartogrāfisko materiālu, ir izpētītas zemes lietojuma veidu telpiskās izmaiņas starp diviem laika periodiem Valkas pagastā, kā arī veicot Valkas pagasta viensētu iedzīvotāju aptauju noskaidroti galvenie faktori, kas nosaka zemes izmantošanu Valkas pagastā. Atslēgas vārdi: zemes izmantošana, zemes lietojuma veidi, zemes izmantošanu ietekmējošie faktori, Valkas pagasts.

Papers “ Land use in northeastern border area of Latvia in turn of the 20./21. century: a case study of Valka pagasts” goal is to determine how has the land use changed and what has affected the changes. Theoretical part of the bachelors thesis contains the information about how land use has changed in Latvia and other places in Eastern Europe, the definition of land use structure, land use and its classification. Practical part of the bachelors thesis contains land use spatial changes and factors affecting it in Valka pagasts between two time periods. Research was done by making and analysing cartographical material and by conducting a survey. Keywords: land use, land use categories, factors of land change, Valkas pagasts.
Land use in northeastern border area of Latvia in turn of the 20./21. century: a case study of Valka parish
Keywords: Vides zinātne